Groot­moe­ders ge­hakt­bal­len

De oer-Hollandse gehaktbal zal nooit uit onze keuken verdwijnen. Willen we ook helemaal niet.

(219)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht De oer-Hollandse gehaktbal zal nooit uit onze keuken verdwijnen. Willen we ook helemaal niet. 4 personen
3 219

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Klop het ei met de melk los. Verkruimel de beschuiten boven het ei. Voeg de nootmuskaat en kruidnagel toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Kneed het eimengsel door het gehakt en vorm hier met natte handen 4 even grote ballen van.
  2. Verhit de boter in een braadpan. Leg de gehaktballen in de pan als het schuim begint weg te trekken. Braad op hoog vuur aan. Rol de ballen met een houten spatel in het rond, zodat ze mooi egaal bruin worden. Draai het vuur laag. Leg de deksel op de pan en bak de gehaktballen ca. 20 min. zachtjes. Keer af en toe.
  3. Neem de gehaktballen uit de pan en houd ze warm. Roer de tomatenpuree door het bakvet en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook en roer de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.

combinatietip:

Serveer met gekookte aardappelen en gesmoorde prei.

video

Ge­hakt­bal­le­tjes in to­ma­ten­saus ma­ken

Kookles - 04:21 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 460 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 7 g
  • vet 36 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Grootmoeders gehaktballen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Groot­moe­ders ge­hakt­bal­len

1
1
  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 3 beschuiten
  • ½ nootmuskaat
  • ¼ gemalen kruidnagel

Klop het ei met de melk los. Verkruimel de beschuiten boven het ei. Voeg de nootmuskaat en kruidnagel toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.

2
2
  • 500 g half om half gehakt

Kneed het eimengsel door het gehakt en vorm hier met natte handen 4 even grote ballen van.

3
3
  • 4 el boter

Verhit de boter in een braadpan. Leg de gehaktballen in de pan als het schuim begint weg te trekken. Braad op hoog vuur aan.

4
4

Rol de ballen met een houten spatel in het rond, zodat ze mooi egaal bruin worden. Draai het vuur laag.

5
5

Leg de deksel op de pan en bak de gehaktballen ca. 20 min. zachtjes. Keer af en toe.

6
6
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl water

Neem de gehaktballen uit de pan en houd ze warm. Roer de tomatenpuree door het bakvet en voeg het water toe.

7
7

Breng het geheel aan de kook en roer de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.

combinatietip:

Serveer met gekookte aardappelen en gesmoorde prei.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.