Pro­ven­çaal­se run­der­stoof­scho­tel

Het állerlekkerste stoofvlees vraagt geduld: een nacht marineren en een paar uurtjes stoven. Zalig!

(202)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Het állerlekkerste stoofvlees vraagt geduld: een nacht marineren en een paar uurtjes stoven. Zalig! 4 personen
3 202

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Lekker erbij
Keukenspullen
  • aardewerken ovenschaal met deksel

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Snijd ⅓ van de uien in dunne ringen. Maak de helft van 1 winterpeen schoon en snijd in plakken. Was de blaadjes van de bleekselderij (bewaar de stengels van de bleekselderij tot gebruik), peterselie en Provencaalse kruidenmix. Snijd 1 teen knoflook fijn.
  2. Boen de sinaasappel schoon en snijd de schil dun af. Snijd de helft van de peterselie en Provençaalse kruiden grof. Doe het vlees in een kom en voeg de gesneden groenten en kruiden met laurierblaadje, rode wijn, de helft van de olie en de helft van de sinaasappelschil toe. Schep door elkaar en laat vlees afgedekt in koelkast ca. 12 uur marineren.
  3. Snipper de rest van de uien. Maak de rest van de winterpeen en stengels bleekselderij schoon en snijd in blokjes. Snijd de rest van de knoflook fijn. Snijd de tomaten. Knip de rest van de peterselie en Provençaalse kruiden fijn. Schep de blokjes spek om met peterselie. Snijd olijven in stukjes.
  4. Verwarm de oven voor op 150 C of gasovenstand 2. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in grote koekenpan. Bak het vlees in delen op hoog vuur bruin. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Leg de helft van het vlees in de ovenschaal. Verdeel het spek, de peterselie, ui, wortel, bleekselderij, tomaten en helft van de knoflook erover. Dek af met de rest van het vlees. Verdeel de Provençaalse kruiden, de rest van knoflook en de olijven erover. Bestrooi met de peper, het zout, de piment en suiker. Schenk de gezeefde marinade erover.
  6. Zet ovenschaal afgedekt in de oven en geheel in 2.5-3 uur gaar stoven. Schep regelmatig om.

bereidingstip:

Marineer het vlees een dag van te voren. Laat het 's nachts afgedekt in de koelkast staan.

video

Ma­ri­ne­ren

Instructievideo - 00:40 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 675 kcal
  • eiwit 61 g
  • koolhydraten 18 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 795 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Frankrijk

Provençaalse runderstoofschotel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pro­ven­çaal­se run­der­stoof­scho­tel

1
1
  • 1 kg sukadelapjes

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen.

2
2
  • 1 ui
  • 125 g winterpeen

Snijd de ui in dunne ringen. Maak de helft van 1 winterpeen schoon en snijd in plakken

3
3
  • 10 g peterselie
  • 10 g verse Provençaalse-kruidenmix
  • 1 teen knoflook

Was de blaadjes van de bleekselderij (bewaar de stengels van de bleekselderij tot gebruik), peterselie en kruiden. Snijd de knoflook.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

4
4
  • 1 sinaasappel

Boen de sinaasappel schoon en snijd schil heel dun. Snijd de helft van de peterselie en de helft van de Provençaalse kruiden grof.

5
5
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 ml rode wijn
  • 2 el olijfolie

Doe het vlees in een kom en voeg de gesneden groenten en kruiden met de laurierblaadjes, rode wijn, olie en de helft van de sinaasappelschil toe.

6
6

Schep door elkaar en laat het vlees afgedekt in koelkast ca. 12 uur marineren.

Marineren

Instructievideo

00:40 min.

7
7
  • 2 uien
  • 375 g winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij

Snipper de rest van de uien. Maak de rest van de winterpeen en stengels bleekselderij schoon en snijd in blokjes.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

8
8
  • 2 tenen knoflook
  • 2 vleestomaten

Snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten.

Brunoise snijden

Instructievideo

00:38 min.

9
9
  • 100 g magere spekblokjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit

Knip rest van de peterselie en Provençaalse kruiden fijn. Schep de blokjes spek om met peterselie. Snijd de olijven in stukjes.

10
10

Verwarm de oven voor op 150 C of gasovenstand 2. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.

11
11
  • 2 el olijfolie

Verhit de olie in grote koekenpan. Bak het vlees in delen op hoog vuur bruin. Breng op smaak met peper en zout.

12
12

Leg de helft vlees in de aardewerken ovenschaal.

13
13

Verdeel het spek, de peterselie, ui, wortel, bleekselderij, tomaten en de helft van de knoflook erover. Dek af met rest van het vlees.

14
14
  • 5 g verse Provençaalse-kruidenmix
  • ⅔ tl gemalen piment
  • ½ tl suiker

Verdeel de Provençaalse kruiden, de rest van knoflook en de olijven erover. Bestrooi met de peper, het zout, de piment en suiker. Schenk de gezeefde marinade erover.

15
15

Zet de ovenschaal afgedekt in de oven en laat het geheel in 2.5-3 uur gaar stoven. Schep regelmatig om.

bereidingstip:

Marineer het vlees een dag van te voren. Laat het 's nachts afgedekt in de koelkast staan.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.