Coq au vin (Kip in ro­de-wijn­saus)

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(412)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht 4 personen
3 412

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenpapier
  • scherp vleesmes

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verdeel de kip met een scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Snijd de spek in reepjes. Snijd de worteltjes in dikke plakjes. Snipper de ui en 2 sjalotten (per 4 personen) fijn. Maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer. Snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit in een grote braadpan de olie. Bak het spek ca. 1 min. en schep met een schuimspaan uit de pan. Doe de helft van de boter in pan en bak de stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin. Neem met een schuimspaan uit de pan en bestrooi met peper en zout.
  3. Bak de hele sjalotten in 2-3 min. lichtbruin. Neem uit de pan. Bak in het braadvet de ui- en sjalotsnippers en de wortel zachtjes zonder te kleuren. Bak de knoflook kort mee. Roer de bloem erdoor en bak ca. 30 sec. zachtjes mee.
  4. Roer scheutje voor scheutje de wijn erdoor tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de fond, laurier, tijm, suiker, peterselie, peper en zout toe. Breng aan de kook en doe de stukken kip erbij. Laat de kip afgedekt in ca. 50 min. zachtjes gaar stoven.
  5. Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de champignons rondom bruin. Neem de laurier, tijm en peterselie uit de kipschotel. Voeg de champignons, spek en de hele sjalotten toe. Laat het gerecht nog ca. 10 min. doorstoven. Breng op smaak met peper, zout en suiker. Knip kort voor het opdienen de peterselie erboven fijn.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels en groene salade.

video

Kip ver­de­len

Instructievideo - 01:04 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Frankrijk

Coq au vin (Kip in rode-wijnsaus)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Coq au vin (Kip in ro­de-wijn­saus)

1
1
  • 1 braadkip
  • 100 g ontbijtspek

Verdeel de kip met een scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Snijd de spek in reepjes.

Kip verdelen

Instructievideo

01:04 min.

2
2
  • 4 worteltjes
  • 2 sjalotten
  • 1 rode ui
  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 tenen knoflook

Snijd de worteltjes in dikke plakjes. Snipper de sjalot en ui fijn. Maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer. Snijd de knoflook fijn.

3
3
  • 2 el arachide olie

Verhit in een grote braadpan de olie. Bak het spek ca. 1 min. en schep met een schuimspaan uit de pan.

4
4
  • 10 g roomboter

Doe de boter in pan en bak de stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin. Neem met een schuimspaan uit de pan en bestrooi met peper en zout.

5
5
  • 8 sjalotten

Bak de hele sjalotten in 2-3 min. lichtbruin. Neem uit de pan. Bak in het braadvet de ui- en sjalotsnippers en de wortel zachtjes zonder te kleuren.

6
6
  • 2 el bloem

Bak de knoflook kort mee. Roer de bloem erdoor en bak ca. 30 sec. zachtjes mee.

7
7
  • 400 ml rode volle wijn

Roer scheutje voor scheutje de wijn erdoor tot er een gebonden saus ontstaat.

8
8
  • 380 ml gevogeltefond
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 mespunt suiker
  • 2 takjes peterselie

Voeg de fond, laurier, tijm, suiker, peterselie, peper en zout toe. Breng aan de kook en doe de stukken kip erbij.

9
9

Laat de kip afgedekt in ca. 50 min. zachtjes gaar stoven.

10
10
  • 10 g roomboter

Verhit ondertussen de boter en bak de champignons rondom bruin. Neem de laurier, tijm en peterselie uit de kipschotel.

11
11
  • 1 mespunt suiker

Voeg de champignons, het spek en de hele sjalotten toe. Laat het gerecht nog ca. 10 min. doorstoven. Breng op smaak met peper, zout en suiker.

12
12
  • 2 takjes peterselie

Knip kort voor het opdienen de peterselie erboven fijn.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels en groene salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.