Kal­koen met si­naas­ap­pel en pis­ta­che­vul­ling

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 855 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 30 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(37)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 4 personen
3 37

Ingrediënten

Keukenspullen
  • cocktailprikkers
  • rollade (opbind)touw
  • keukenpapier
  • aluminiumfolie
  • braadslede

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen. Ui pellen en snipperen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden. Pistachenoten pellen en grof hakken. Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering. Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en fijn hakken. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken. Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen. Vulling op smaak brengen met zout en peper. Sinaasappels goed schoonboenen. 1 sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden. Rond nek van kalkoen met vingers vel loshalen. Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel. Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier. Vulling in buikholte stoppen, vel rond gat dichtvouwen en met cocktailprikkers vaststeken. Poten en vleugels van kalkoen met keukentouw opbinden. Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  2. Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen. Oven voorverwarmen op 180 °C. Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen. In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen. Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie. Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden. Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter. Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden. Gaarheid controleren door met satépen in dikste deel (dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn. Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaal leggen. Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten. Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met achtergehouden rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden. Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept. Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus en gepofte aardappels.

Tip:

Een kalkoen is gauw te veel voor 4 personen. Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches (met mosterdmayonaise, komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeuïge ragout.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 855 kcal
  • eiwit 70 g
  • koolhydraten 18 g
  • vet 54 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.