Har­ti­ge fi­lo­deeg­taart met spi­na­zie en kaas

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 720 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 45 min. oventijd
(132)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
mediterraan hoofdgerecht 4 personen
3 132

Ingrediënten

Keukenspullen
  • springvorm (Ø 24 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat het filodeeg ca. 2 uur van tevoren volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien.
  2. Snijd de venkel in stukjes. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Verhit in de koekenpan 2 el olie en smoor de venkel, prei en bosui ca. 8 min. zachtjes zonder te kleuren. Breng de spinazie met een bodempje water aan de kook en laat op hoog vuur slinken. Giet af in een zeef en duw zoveel mogelijk vocht eruit.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de taartvorm in met 2 el olie. Bekleed de bodem en wand van de vorm met de helft van de deegvellen. Bestrijk ieder vel dun met olie en laat de vellen iets over de rand hangen.
  4. Klop de eieren los. Snijd beide kaassoorten in kleine blokjes. Snijd de spinazie grof. Snijd de slakruidenmix en de dille fijn. Meng de spinazie met de gesmoorde groenten, kruidenmix, dille, 2 el olie, ¾ van de eieren en de blokjes kaas. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Schep de groentevulling in de vorm en strijk glad. Vouw het overhangende deeg over de vulling. Dek af met de rest van de deegvellen. Ieder vel weer dun bestrijken met olie. Vouw het overhangende deeg langs de taartwand naar binnen. Bestrijk de bovenkant van de taart met de rest van de olie en besprenkel met water.
  6. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Bestrijk halverwege de baktijd de bovenkant met de rest van het ei. Strooi het sesamzaad erover. Serveer heet of lauwwarm.

variatietip:

Deze filodeegtaart kan ook worden geserveerd als lunchgerecht of snack voor 6 à 10 personen.

combinatietip:

Lekker met tomatensalade met olijven.

video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 720 kcal
  • eiwit 25 g
  • koolhydraten 42 g
  • vet 49 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 630 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Griekenland

Hartige filodeegtaart met spinazie en kaas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Har­ti­ge fi­lo­deeg­taart met spi­na­zie en kaas

1
1
  • 10 vellen filodeeg

Laat het filodeeg ca. 2 uur van tevoren volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

2
2
  • 1 venkelknol
  • 2 preien
  • 3 bosuitjes

Snijd de venkel in stukjes. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Snijd de bosui in dunne ringetjes.

Venkel bereiden

Instructievideo

01:54 min.

3
3
  • 2 el olijfolie

Verhit in de koekenpan de olie en smoor de venkel, prei en bosui ca. 8 min. zachtjes zonder te kleuren.

4
4
  • 800 g spinazie

Breng de spinazie met een bodempje water aan de kook en laat op hoog vuur slinken. Giet af in een zeef en duw zoveel mogelijk vocht eruit.

5
5

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

6
6
  • 2 el olijfolie

Vet de taartvorm in met olie. Bekleed de bodem en wand van de vorm met de helft van de deegvellen.

7
7
  • 2 el olijfolie

Bestrijk ieder vel dun met de olie en laat de vellen iets over de rand hangen.

8
8
  • 2 eieren
  • 125 g verse roomkaas naturel
  • 100 g witte kaasblokjes

Klop de eieren los. Snijd beide kaassoorten in kleine blokjes.

9
9
  • 30 g verse slakruidenmix
  • 7 g verse dille

Snijd de spinazie grof. Snijd de slakruidenmix en de dille fijn.

10
10
  • 2 el olijfolie

Meng de spinazie met de gesmoorde groenten, kruidenmix, dille, de olie, ¾ van de eieren en de blokjes kaas.

11
11
  • 1 tl nootmuskaat

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

12
12
  • 2 el olijfolie

Schep de groentevulling in de vorm en strijk glad. Vouw het overhangende deeg over de vulling. Dek af met de rest van de deegvellen.

13
13
  • 2 el olijfolie

Bestrijk ieder vel weer dun met de olie. Vouw het overhangende deeg langs de taartwand naar binnen.

14
14
  • 2 el olijfolie

Bestrijk de bovenkant van de taart met de olie en besprenkel met water.

15
15

Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.

16
16
  • 2 el sesamzaad

Bestrijk halverwege de baktijd de bovenkant met de rest van het ei. Strooi het sesamzaad erover.

17
17

Serveer heet of lauwwarm.

variatietip:

Deze filodeegtaart kan ook worden geserveerd als lunchgerecht of snack voor 6 à 10 personen.

combinatietip:

Lekker met tomatensalade met olijven.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.