Ge­vul­de ar­ti­sjok­ken uit de oven

Kun je artisjokken ook vullen? Jazeker, met kaas en kruiden bijvoorbeeld.

(8)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
voorgerecht Kun je artisjokken ook vullen? Jazeker, met kaas en kruiden bijvoorbeeld. 4 personen
3 8

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • rasp
  • staafmixer of keukenmachine
  • aluminiumfolie
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de steel van de artisjokken. Knip de bovenste 2 cm van elk blaadje recht af met een schaar. Rasp de gele schil van de citroen. Halveer de vrucht en wrijf met de snijvlakken de artisjokken in om verkleuring te voorkomen.Snijd de korstjes van de sneetjes brood en rooster het brood licht. Rasp de kaas. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Maal het citroenrasp, brood, de kaas, tijm, knoflook, boter en olie fijn in de keukenmachine. Of pureer in een hoge beker met de staafmixer. Breng op smaak met peper.
  3. Duw het mengsel met je vingers tussen de blaadjes van de artisjokken. Pers de citroenhelften uit. Zet de artisjokken in de ovenschaal en vul de schaal met het citroensap en de witte wijn.
  4. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet ca. 70 min. in de oven. Controleer of de artisjokken gaar zijn door aan een blaadje te trekken; het blaadje moet gemakkelijk loslaten. Verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal nog 10 min. terug in de oven tot het broodkruim goudbruin is. Laat de artisjokken wat afkoelen tot je ze kunt vastpakken en serveer. Pluk een voor een de blaadjes van de artisjok en trek het vruchtvlees er met je tanden af.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 485 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 24 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 600 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde artisjokken uit de oven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de ar­ti­sjok­ken uit de oven

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 4 verse artisjokken
  • 1 citroen

Snijd de steel van de artisjokken. Knip de bovenste 2 cm van elk blaadje recht af met een schaar. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht.

3
3

Halveer de citroen en wrijf met de snijvlakken de artisjokken in om verkleuring te voorkomen.

4
4
  • 5 sneetjes witbrood
  • 175 g Pecorino Romano
  • 7½ g tijm

Snijd de korstjes van de sneetjes brood en rooster het brood licht. Rasp de kaas. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

5
5
  • 2 tenen knoflook
  • 25 g boter
  • 4 el extra vierge olijfolie

Maal het citroenrasp, brood, de kaas, tijm, knoflook, boter en olie fijn in de keukenmachine. Of pureer in een hoge beker met de staafmixer.

6
6

Breng op smaak met peper.

7
7

Duw het mengsel met je vingers tussen de blaadjes van de artisjokken. Pers de citroenhelften uit.

8
8
  • 300 ml witte wijn

Zet de artisjokken in de ovenschaal en vul de schaal met het citroensap en de witte wijn.

9
9

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet ca. 70 min. in de oven.

10
10

Controleer of de artisjokken gaar zijn door aan een blaadje te trekken; het blaadje moet gemakkelijk loslaten.

11
11

Verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal nog 10 min. terug in de oven tot het broodkruim goudbruin is.

12
12

Laat de artisjokken wat afkoelen tot je ze kunt vastpakken en serveer.

13
13

Pluk een voor een de blaadjes van de artisjok en trek het vruchtvlees er met je tanden af.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.