To­ma­hawk-steak met Bra­zi­li­aan­se sal­sa

Een stoer stuk vlees met een Zuid-Amerikaanse touch.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 535 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 35 min. oventijd
(4)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Een stoer stuk vlees met een Zuid-Amerikaanse touch. 4 personen
4 4

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (30 x 20 cm)
  • grillpan
  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Bestrooi de tomahawk aan beide zijden met de rub en besprenkel met 1 el olijfolie. Wrijf het vlees goed in en laat afgedekt 1 uur op kamertemperatuur komen.
  2. Maak ondertussen de salsa. Snijd de paprika in blokjes van een ½ x een ½ cm (brunoise) en doe in een kom. Snipper de ui zeer fijn en voeg toe. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg toe aan de salsa. Snijd de koriander fijn en voeg toe samen met de tabasco en de rest van de olijfolie. Pers de limoen uit en voeg het sap toe aan de salsa. Meng door elkaar en breng op smaak met zout.
  3. Verhit de grillpan en gril de tomahawk 2 min. aan elke zijde. Doe het vlees vervolgens in een ovenschaal. Steek de thermometer in het dikste deel van de steak, maar zorg dat de thermometer het bot niet raakt. Laat het vlees ca. 35 min. rustig verder garen in de oven tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 58 °C (rood) of 62 °C (medium) Neem het vlees uit de oven en laat het losjes ingepakt in aluminiumfolie 10 min. rusten. Snijd in plakken en serveer met de salsa.

bereidingstip:

Je kunt de tomahawk ook op de barbecue bereiden. Gril het vlees dan 9-10 min. op een hete barbecue en keer regelmatig.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 535 kcal
  • eiwit 56 g
  • koolhydraten 5 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 435 mg
  • vezels 2 g
Tags
Pittigheid

Tomahawk-steak met Braziliaanse salsa

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

To­ma­hawk-steak met Bra­zi­li­aan­se sal­sa

1
1

Verwarm de oven voor op 140 °C.

2
2
  • 1 kg tomahawk steak
  • 1 el Texan steakhouse rub
  • 1 el olijfolie

Bestrooi de tomahawk aan beide zijden met de rub en besprenkel met de olijfolie. Wrijf het vlees goed in en laat afgedekt 1 uur op kamertemperatuur komen.

3
3
  • 1 groene paprika

Maak ondertussen de salsa. Snijd de paprika in blokjes van een ½ x een ½ cm (brunoise) en doe in een kom.

4
4
  • 1 rode ui

Snipper de ui zeer fijn en voeg toe.

5
5
  • 3 tomaten

Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg toe aan de salsa.

6
6
  • 1 el tabasco chipotle pepper sauce
  • 3 el olijfolie
  • 10 g koriander

Snijd de koriander fijn en voeg toe samen met de tabasco en de olijfolie.

7
7
  • 1 limoen

Pers de limoen uit en voeg het sap toe aan de salsa. Meng door elkaar en breng op smaak met zout.

8
8

Verhit de grillpan en gril de tomahawk 2 min. aan elke zijde. Doe het vlees vervolgens in een ovenschaal en steek de thermometer in het dikste deel van de steak.

9
9

Zorg dat de thermometer het bot niet raakt.

10
10

Laat het vlees ca. 35 min. rustig verder garen in de oven tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 58 °C (rood) of 62 °C (medium).

11
11

Neem het vlees uit de oven en laat het losjes ingepakt in aluminiumfolie 10 min. rusten. Snijd in plakken en serveer met de salsa.

bereidingstip:

Je kunt de tomahawk ook op de barbecue bereiden. Gril het vlees dan 9-10 min. op een hete barbecue en keer regelmatig.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.