Jor­d Al­t­hui­zens ge­gril­de ri­beye met pit­ti­ge blauw­a­der­kaastop­ping

Een van de toprecepten van Jord Althuizen. De grillmaster die Nederland beter wil laten barbecueën.

(15)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Een van de toprecepten van Jord Althuizen. De grillmaster die Nederland beter wil laten barbecueën. 4 personen
4 15

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • barbecue of grillpan
  • aluminiumfolie
  • gietijzeren pan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Steek de barbecue aan en verdeel in 2 zones: 1 zeer heet en 1 matig heet. Dit doe je door de kolen aan de ene kant hoog op te stapelen en aan de andere kant wat lager. Hoe hoger de stapel kolen, hoe kleiner de afstand tot het vlees en hoe heter.
  2. Snijd van de bol knoflook 1 cm van de bovenkant af. Besprenkel met 1 el olie, zeezout en peper en wikkel in aluminiumfolie. Leg de bol knoflook op het matig hete deel van de barbecue en rooster tot hij zacht aanvoelt. Dit duurt ca. 45 min. Haal van de barbecue.
  3. Laat de ribeyes 15 min. op kamertemperatuur komen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Besprenkel 2 el olie en bestrooi elk stuk met zeezout en peper.
  4. Snijd ondertussen de pepers met zaadlijsten fijn. Snipper de sjalot en snijd de peterselie fijn. Zet de gietijzeren koekenpan op het hete deel van de barbecue en verhit hierin de rest van de olie. Fruit de peper, sjalot en ¾ van de peterselie 4 min. Blus af met de azijn en roer de blauwaderkaas en roomkaas erdoor. Breng op smaak met peper.
  5. Leg het vlees op het heetste deel van de barbecue en gril totdat het vlees de juiste garing heeft en makkelijk van het rooster loslaat. Dit duurt ca. 2½ min. Haal ondertussen de knoflook uit de folie. Keer het vlees, gril nog 2½ min. en wrijf de knoflook over het vlees.
  6. Neem het vlees van de barbecue en leg met de knoflookkant naar beneden op een snijplank. Wrijf ook de andere kant in met de knoflook. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer het vlees met de kaastopping en bestrooi met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

De ene jalapeñopeper is heter dan de andere. Houd je niet zo van pittig, verwijder dan de zaadlijsten van de pepers en gebruik 1 peper in plaats van 2.

combinatietip:

Heerlijk met zelfgemaakte friet en een glas stevige rode wijn.

kookstaptip:

Heb je geen gietijzeren pan? Maak de topping dan in een koekenpan op het fornuis.

video

Jor­d Al­t­hui­zen - ge­gril­de ri­beye

Allerhande kookt met... - 06:03 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 595 kcal
  • eiwit 40 g
  • koolhydraten 4 g
  • vet 46 g
    waarvan verzadigd 20 g
  • natrium 1.100 mg
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Jord Althuizens gegrilde ribeye met pittige blauwaderkaastopping

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Jor­d Al­t­hui­zens ge­gril­de ri­beye met pit­ti­ge blauw­a­der­kaastop­ping

1
1

Steek de barbecue aan en verdeel in 2 zones: 1 zeer heet en 1 matig heet. Dit doe je door de kolen aan de ene kant hoog op te stapelen en aan de andere kant wat lager.

2
2

Hoe hoger de stapel kolen, hoe kleiner de afstand tot het vlees en hoe heter.

3
3
  • 1 bol knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 snufje grof zeezout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper

Snijd van de bol knoflook 1 cm van de bovenkant af. Besprenkel met de olie, het zeezout en de peper en wikkel in aluminiumfolie.

4
4

Leg de bol knoflook op het matig hete deel van de barbecue en rooster tot hij zacht aanvoelt. Dit duurt ca. 45 min. Haal van de barbecue.

5
5
  • 4 ribeye steaks
  • 2 el olijfolie
  • 1 snufje grof zeezout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper

Laat de ribeyes 15-30 min. op kamertemperatuur komen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Besprenkel met de olie en bestrooi elk stuk met het zeezout en de peper.

6
6
  • 2 jalapeñopepers
  • 1 sjalot
  • 15 g peterselie

Snijd ondertussen de pepers met zaadlijsten fijn. Snipper de sjalot en snijd de peterselie fijn.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

7
7
  • 1 el olijfolie

Zet de gietijzeren koekenpan op het hete deel van de barbecue en verhit hierin de rest van de olie. Fruit de peper, sjalot en ¾ van de peterselie 4 min.

8
8
  • 1 el wittewijnazijn
  • 125 g blauwaderkaas
  • 100 g roomkaas

Blus af met de azijn en roer de blauwaderkaas en roomkaas erdoor. Breng op smaak met peper.

9
9

Leg het vlees op het heetste deel van de barbecue en gril totdat het vlees de juiste garing heeft en makkelijk van het rooster loslaat. Dit duurt ca. 2½ min.

10
10

Haal ondertussen de knoflook uit de folie. Keer het vlees, gril nog 2½ min. en wrijf de knoflook over het vlees.

11
11

Neem het vlees van de barbecue en leg met de knoflookkant naar beneden op een snijplank. Wrijf ook de andere kant in met de knoflook.

Vlees grillen op de barbecue

Instructievideo

02:53 min.

12
12

Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer het vlees met de kaastopping en bestrooi met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

De ene jalapeñopeper is heter dan de andere. Houd je niet zo van pittig, verwijder dan de zaadlijsten van de pepers en gebruik 1 peper in plaats van 2.

combinatietip:

Heerlijk met zelfgemaakte friet en een glas stevige rode wijn.

kookstaptip:

Heb je geen gietijzeren pan? Maak de topping dan in een koekenpan op het fornuis.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.