Wit­lof tar­te ta­tin

Elegante eenvoud van restaurant De Kas in Amsterdam.

  • voorgerecht
  • 4 personen
  • 340 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 25 min. oventijd
(2)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans voorgerecht Elegante eenvoud van restaurant De Kas in Amsterdam. 4 personen
3 2

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vijzel
  • zeef
  • uitsteekvormpje (Ø 8 cm)
  • bakkwast
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de suiker met het koude water in een steelpan en laat karamelliseren tot hazelnootbruin. Voeg het hete water toe en laat de karamel daarin oplossen. Kneus de kruidnagels, peperkorrels, kardemompeulen en jeneverbessen in de vijzel. Voeg toe aan de karamel en laat 5 min. zachtjes koken. Schenk de karamel door een zeef in een kom. Voeg de boter toe en roer tot deze is opgelost. Laat afkoelen tot gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Halveer het witlof in de lengte en verwijder de harde kern. Zorg ervoor dat de blaadjes aan elkaar blijven zitten. Verhit de olie (in bijvoorbeeld een koekenpan) en bak het witlof met de snijkant naar beneden in 3 min. goudbruin, maar nog niet gaar.
  3. Snijd of steek rondjes (gelijk aan het aantal porties die je wilt maken) van Ø 8 cm uit het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om de halve witlofstronkjes.
  4. Bestrijk met een bakkwast (of lepel) 15 x 20 cm van het bakpapier met de karamel en besprenkel met wat zout. Leg het witlof met de snijkant naar beneden op de karamel. Bak de tarte tatins 15 min. in het midden van de oven. Draai de temperatuur naar 160 °C en bak de tarte tatins nog 10 min.
  5. Keer de tarte tatins om en verdeel over de borden. Garneer met gemengde sla en wat verkruimelde feta. Besprenkel met olijfolie en serveer.

variatietip:

Je kunt het witlof vervangen door allerlei seizoensgroenten, bijvoorbeeld door tomaten. Een tarte tatin met tomaat bereid je op dezelfde manier als de witlof tarte tatin.

serveertip:

Varieer eens met de garnering, bijvoorbeeld verse kruiden, gemengde bladgroenten en uiteenlopende kaassoorten: van geitenkaas tot blauwaderkaas.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 35 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 455 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Witlof tarte tatin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wit­lof tar­te ta­tin

1
1
  • 100 g suiker
  • 2 el koud water
  • 40 ml heet water

Doe de suiker met het koude water in een steelpan en laat karamelliseren tot hazelnootbruin. Voeg het hete water toe en laat de karamel daarin oplossen.

2
2
  • 4 kruidnagels
  • 4 peperkorrels
  • 2 kardemompeulen
  • 2 jeneverbessen

Kneus de kruidnagels, peperkorrels, kardemompeulen en jeneverbessen in de vijzel. Voeg toe aan de karamel en laat 5 min. zachtjes koken.

3
3
  • 25 g boter

Schenk de karamel door een zeef in een kom. Voeg de boter toe en roer tot deze is opgelost. Laat afkoelen tot gebruik.

4
4
  • 2 stronken witlof

Verwarm de oven voor op 170 °C. Halveer het witlof in de lengte en verwijder de harde kern. Zorg ervoor dat de blaadjes aan elkaar blijven zitten.

5
5
  • 1 el olijfolie

Verhit de olie (in bijvoorbeeld een koekenpan) en bak het witlof met de snijkant naar beneden in 3 min. goudbruin, maar nog niet gaar.

6
6
  • 270 g vers bladerdeeg

Snijd of steek rondjes (gelijk aan het aantal porties die je wilt maken) van Ø 8 cm uit het bladerdeeg.

7
7

Vouw het bladerdeeg om de halve witlofstronkjes.

8
8

Bestrijk met een bakkwast (of lepel) 15 x 20 cm van het bakpapier met de karamel en besprenkel met wat zout.

9
9

Leg het witlof met de snijkant naar beneden op de karamel. Bak de tarte tatins 15 min. in het midden van de oven.

10
10

Draai de temperatuur naar 160 °C en bak de tarte tatins nog 10 min.

11
11
  • 25 g gemengde sla
  • 50 g feta
  • 1 el olijfolie

Keer de tarte tatins om en verdeel over de borden. Garneer met gemengde sla en wat verkruimelde feta. Besprenkel met olijfolie en serveer.

variatietip:

Je kunt het witlof vervangen door allerlei seizoensgroenten, bijvoorbeeld door tomaten. Een tarte tatin met tomaat bereid je op dezelfde manier als de witlof tarte tatin.

serveertip:

Varieer eens met de garnering, bijvoorbeeld verse kruiden, gemengde bladgroenten en uiteenlopende kaassoorten: van geitenkaas tot blauwaderkaas.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.