Em­pan­a­das met to­nijn en ven­kel

Het Spaanse werkwoord empanar betekent inpakken. En dat is precies wat je doet bij deze heerlijke snacks met kikkererwten en tonijn.

  • tussendoortje
  • 16 stuks
  • 245 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
    • 25 min. oventijd
(3)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
spaans tussendoortje Het Spaanse werkwoord empanar betekent inpakken. En dat is precies wat je doet bij deze heerlijke snacks met kikkererwten en tonijn. 16 stuks
3 3

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • uitsteekvorm (∅ 10 cm)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de boter in stukjes. Maal de boter in de keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op. Snipper de ui. Verwijder de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol en snijd de venkelknol in kleine blokjes. Rasp de kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Hak de peterselie fijn.
  3. Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak de ui en venkel 3 min. op middelhoog vuur. Schep in een kom. Voeg de tonijn, cheddar, het citroenrasp, de helft van het citroensap (de rest wordt niet gebruikt), de peterselie, kappertjes en eventueel wat zout toe. Prak de kikkererwten met het vocht grof in een kom en roer door de tonijn-venkelvulling. Laat in 30 min. afkoelen
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de metalen ring rondjes uit van ∅ 10 cm. Kneed een bal van het overgebleven deeg, rol uit tot een lap van 3 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit. Herhaal tot je 16 deegrondjes hebt. Rol elk deegrondje uit tot ∅ 12 cm. Schep in het midden van elk rondje 1 el tonijn-venkelvulling Bestrijk de deegranden met wat water en vouw de rondjes over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deegranden met een vork op elkaar. Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee.
  5. Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee. Bak de empanadas in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin. Serveer ze warm of koud.

variatietip:

Lekker met pestomayonaise.

video

Deeg ma­ken

Instructievideo - 01:24 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 245 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 15 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 225 mg
  • vezels 2 g
Tags

Empanadas met tonijn en venkel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Em­pan­a­das met to­nijn en ven­kel

1
1
  • 150 g boter

Snijd de boter in stukjes.

2
2
  • 285 g bloem
  • 130 g roomkaas
  • 1½ el azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el water
  • 1 tl zout

Maal de boter in de keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout tot een samenhangend deeg.

Deeg maken

Instructievideo

01:24 min.

3
3

Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat 1 uur rusten in de koelkast.

4
4
  • 160 g tonijn in olijfolie
  • 1 rode ui

Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op. Snipper de ui.

5
5
  • 1 venkelknol

Verwijder de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol en snijd de venkelknol in kleine blokjes.

6
6
  • 100 g cheddar
  • 1 citroen
  • 10 g platte peterselie

Rasp de kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Hak de peterselie fijn.

7
7

Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak de ui en venkel 3 min. op middelhoog vuur. Schep in een kom.

8
8
  • 2 el kappertjes

Voeg de tonijn, cheddar, het citroenrasp, de helft van het citroensap (de rest wordt niet gebruikt), de peterselie, kappertjes en eventueel wat zout toe.

9
9
  • 200 g kikkererwten

Prak de kikkererwten met het vocht grof in een kom en roer door de tonijn-venkelvulling. Laat in 30 min. afkoelen

10
10

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 3 mm dik.

11
11

Steek er met de metalen ring rondjes uit van ∅ 10 cm.

12
12

Kneed een bal van het overgebleven deeg, rol uit tot een lap van 3 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit. Herhaal tot je 16 deegrondjes hebt.

13
13

Rol elk deegrondje uit tot ∅ 12 cm. Schep in het midden van elk rondje 1 el tonijn-venkelvulling

14
14

Bestrijk de deegranden met wat water en vouw de rondjes over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deegranden met een vork op elkaar.

15
15
  • 1 ei

Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee.

16
16

Bak de empanadas in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin. Serveer ze warm of koud.

variatietip:

Lekker met pestomayonaise.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.