Fo­rel uit de oven met an­dij­vie­stamp­pot

Visliefhebbers opgelet: deze vis uit de oven is heerlijk, en kost nog geen 3 euro per persoon!

(12)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Visliefhebbers opgelet: deze vis uit de oven is heerlijk, en kost nog geen 3 euro per persoon! 4 personen
3 12

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • dunschiller
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de wortels met een dunschiller. Verwijder het loof grotendeels, maar laat 2 cm zitten. Halveer eventueel de dikkere exemplaren in de lengte. Kneus de ongepelde tenen knoflook met de snijkant van een mes.
  2. Doe de wortels met de knoflook in de ovenschaal en besprenkel met 2 el olie. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.
  3. Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met zout in 20 min. gaar. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en snijd de vrucht in 4 dikke plakken (de kontjes worden niet gebruikt).
  4. Spoel de forellen schoon en dep droog met keukenpapier. Dep ook de buikholten droog. Verdeel de plakjes citroen en dragon over de holten.
  5. Neem na 10 min. de wortels uit de oven en schep om. Leg de forel erbij, besprenkel met de rest van de olie, breng op smaak met peper en zout en zet terug in de oven.
  6. Voeg de laatste minuut de andijvie toe aan de kokende aardappelen. Giet af en laat goed uitlekken. Voeg de boter en het citroenrasp toe en stamp met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  7. Neem de forel en wortels uit de oven. Fileer de vis en verwijder het vel. Scheur de filet in stukjes en verdeel over de stamppot. Garneer met de plakjes citroen. Serveer met de wortels.

Tip:

Houd je van knoflook? Knijp de gepofte knoflook uit het velletje, prak fijn en voeg toe aan de stamppot.

video

Fo­rel fi­le­ren

Instructievideo - 01:03 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 535 kcal
  • eiwit 19 g
  • koolhydraten 51 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 390 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in

Forel uit de oven met andijviestamppot

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Fo­rel uit de oven met an­dij­vie­stamp­pot

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 1 bos peen

Schil de wortels met de dunschiller. Verwijder het loof grotendeels, maar laat 2 cm zitten. Halveer eventueel de dikkere exemplaren in de lengte.

3
3
  • 4 tenen knoflook

Kneus de ongepelde tenen knoflook met de snijkant van een mes.

4
4
  • 2 el milde olijfolie

Doe de wortels met de knoflook in de ovenschaal en besprenkel met de olie. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.

5
5
  • 1 kg kruimige aardappel

Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met zout in 20 min. gaar.

6
6
  • 1 citroen

Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en snijd de vrucht in 4 dikke plakken (de kontjes worden niet gebruikt).

Citrus snijden

Instructievideo

01:15 min.

7
7
  • 395 g verse forel
  • 2 tl gedroogde dragon

Spoel de forellen schoon en dep droog met keukenpapier. Dep ook de buikholten droog. Verdeel de plakjes citroen en dragon over de holten.

8
8
  • 1 el milde olijfolie

Neem na 10 min. de wortels uit de oven en schep om. Leg de forel erbij, besprenkel met de olie, breng op smaak met peper en zout en zet in de oven.

9
9
  • 500 g gesneden andijvie

Voeg de laatste minuut de andijvie toe aan de kokende aardappelen. Giet af en laat goed uitlekken.

10
10
  • 50 g boter

Voeg de boter en het citroenrasp toe aan de aardappelen en stamp met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

11
11

Neem de forel en wortels uit de oven. Fileer de vis en verwijder het vel. Scheur de filet in stukjes en verdeel over de stamppot.

Forel fileren

Instructievideo

01:03 min.

12
12

Garneer met de plakjes citroen. Serveer met de wortels.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.