Kos­ha­ri van Na­dia en Me­rijn

Het geheim van dit Egytische streetfoodgerecht? De donkerbruin gebakken ui.

(16)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
midden-oosters hoofdgerecht Het geheim van dit Egytische streetfoodgerecht? De donkerbruin gebakken ui. 4 personen
3 16

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • keukenpapier
  • vijzel

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de kikkererwten 1 nacht weken in water. Kook de kikkererwten in ruim water in 45 min. gaar. Snijd de uien in halve ringen. Verhit ondertussen 3 el olie in een koekenpan en bak tweederde van de ui al omscheppend in 35 min. donkerbruin. Breng eventueel op smaak met zout. Laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Verhit ondertussen de rest van de olie in een pan en bak de rest van de ui op laag vuur in 10 min. glazig. Voeg de tomaten toe (en eventueel wat zout), plet ze en laat op laag vuur in 30 min. inkoken tot een dikke saus.
  3. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de vermicelli in 3 min. lichtbruin. Laat afkoelen op een bord. Doe de rijst en linzen in een pan met dikke bodem en zet onder water (tot 1 cm erboven). Voeg de boter en wat zout toe. Breng aan de kook, roer door en laat afgedekt op laag vuur 20 min. koken. Voeg de laatste 5 min. de vermicelli toe en eventueel wat gekookt water als het te droog wordt. Laat van het vuur af even droogstomen en schep om.
  4. Stamp de knoflook met wat grof (zee)zout fijn in een vijzel. Voeg het komijnzaad en de chiliflakes toe en stamp goed. Pers de limoen uit en voeg het sap toe. Doe in een schaaltje en roer er 6 el van de tomatensaus door. Giet de kikkererwten af en meng door de rijst. Verdeel het kikkererwt-rijstmengsel, de pittige knoflookpasta, wat tomatensaus en de gebakken uien over de borden. Bestrooi de koshari op het laatst royaal met dukkah. Serveer de rest van de tomatensaus er apart bij.

serveertip:

Kijk voor het dukkah recept elders op deze site.

video

Na­dia en Me­rijn - kos­ha­ri met duk­kah

Allerhande kookt met... - 07:00 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 880 kcal
  • eiwit 27 g
  • koolhydraten 91 g
  • vet 42 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 235 mg
  • vezels 16 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Koshari van Nadia en Merijn

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kos­ha­ri van Na­dia en Me­rijn

1
1
  • 100 g gedroogde kikkererwten

Laat de kikkererwten 1 nacht weken in water.

2
2

Kook de kikkererwten in ruim water in 45 min. gaar.

3
3
  • 6 grote uien
  • 3 el milde olijfolie

Snijd de uien in halve ringen. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak tweederde van de ui al omscheppend in 35 min. donkerbruin.

4
4

Breng eventueel op smaak met zout. Laat uitlekken op keukenpapier.

5
5
  • 1 el milde olijfolie

Verhit ondertussen de olie in een pan en bak de rest van de ui op laag vuur in 10 min. glazig.

6
6
  • 800 g gepelde tomaten

Voeg de tomaten toe (en eventueel wat zout), plet ze en laat op laag vuur in 30 min. inkoken tot een dikke saus.

7
7
  • 100 g vermicelli

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de vermicelli in 3 min. lichtbruin. Laat afkoelen op een bord.

8
8
  • 150 g rijst
  • 100 g linzen

Doe de rijst en linzen in een pan met dikke bodem en zet onder water (tot 1 cm erboven).

9
9
  • 25 g boter

Voeg de boter en wat zout toe. Breng aan de kook, roer door en laat afgedekt op laag vuur 20 min. koken.

10
10

Voeg de laatste 5 min. de vermicelli toe en eventueel wat gekookt water als het te droog wordt. Laat van het vuur af even droogstomen en schep om.

11
11
  • 2 tenen knoflook
  • 1 snufje grof zeezout

Stamp de knoflook met het grove (zee)zout fijn in de vijzel.

12
12
  • 2 el gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 el chiliflakes
  • 1 limoen

Voeg het komijnzaad en de chiliflakes toe en stamp. Pers de limoen uit en voeg het sap toe. Doe in een schaaltje en roer er 6 el tomatensaus door.

13
13

Giet de kikkererwten af en meng door de rijst. Verdeel het mengsel, de pittige knoflookpasta, wat tomatensaus en de gebakken uien over de borden.

14
14
  • 1 portie dukkah

Bestrooi de koshari op het laatst royaal met dukkah. Serveer de rest van de tomatensaus er apart bij.

serveertip:

Kijk voor het dukkah recept elders op deze site.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.