Aard­ap­pel­gra­tin en wit­lof-bie­ten­sa­la­de met run­der­worst

Romige gratin, sappige worst en friszoete salade. Topcombinatie!

(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Romige gratin, sappige worst en friszoete salade. Topcombinatie! 4 personen
3 5

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • knoflookpers
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng een pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt de aardappelschijfjes toe en kook 5 min. Giet het water af en doe de schijfjes in een grote kom. Maak de knoflook schoon, pers erboven en schep om met de crème fraîche, rozemarijn, peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelschijfjes over de met boter ingevette ovenschaal en bestrooi met de kaas. Bak de aardappelgratin in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Controleer met een vork of ze gaar zijn.
  2. Verhit ondertussen 1 el boter in een koekenpan en bak de worsten op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en bak in 15 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig.
  3. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren. Haal de rest van de blaadjes los, halveer in de lengte en verwijder de harde kern. Verhit de rest van de boter in een hapjespan en roerbak de blaadjes witlof met de suiker en eventueel zout op middelhoog vuur 6 min. of tot ze gekaramelliseerd zijn.
  4. Schil de bieten en snijd ze in parten. Schep om met het witlof, de rucola en balsamicodressing. Verdeel de salade en de worst over de borden en serveer met de aardappelgratin.

Tip:

Je kunt de gratin de avond van tevoren maken, tot aan het bakken. Bewaar afgedekt in de koelkast en bak in de oven op 180 °C in ca. 20 min. goudbruin.

Tip:

Lekkere wijn bij dit gerecht: Casillero del Diablo Merlot.

Tip:

Dit recept is speciaal ontwikkeld voor de Allerhande Box. De ingrediënten op ah.nl/allerhande worden aangepast naar het winkelassortiment en daarom kan deze receptuur afwijken van de orginele receptkaart uit de Allerhande Box.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.050 kcal
  • eiwit 42 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 70 g
    waarvan verzadigd 31 g
  • natrium 1.470 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Box

Aardappelgratin en witlof-bietensalade met runderworst

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel­gra­tin en wit­lof-bie­ten­sa­la­de met run­der­worst

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 900 g aardappelschijfjes

Breng een pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt de aardappelschijfjes toe en kook 5 min. Giet het water af en doe de schijfjes in een grote kom.

3
3
  • 2 tenen knoflook
  • 125 g crème fraîche light
  • 1 tl gedroogde rozemarijn

Maak de knoflook schoon, pers erboven en schep om met de crème fraîche, rozemarijn, peper en eventueel zout.

4
4
  • 200 g pittige geraspte kaas 45+

Verdeel de aardappelschijfjes over de met boter ingevette ovenschaal en bestrooi met de kaas.

5
5

Bak de aardappelgratin in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Controleer met een vork of ze gaar zijn.

6
6
  • 1 el boter
  • 4 runderbraadworsten

Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de worsten op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en bak in 15 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig.

7
7
  • 4 stronken witlof

Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren. Haal de rest van de blaadjes los, halveer in de lengte en verwijder de harde kern.

8
8
  • 2 el boter
  • 1 el suiker

Verhit de rest van de boter in een hapjespan en roerbak de blaadjes witlof met de suiker en eventueel zout op middelhoog vuur 6 min. of tot ze gekaramelliseerd zijn.

9
9
  • 500 g gekookte bietjes
  • 37½ g rucola
  • 120 ml balsamicodressing

Schil de bieten en snijd ze in parten. Schep om met het witlof, de rucola en balsamicodressing. Verdeel de salade en de worst over de borden en serveer met de aardappelgratin.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.