Brood­krans

Deze traktatie is niet alleen heel erg lekker, maar ook een feestje op tafel!

  • brunch
  • 12 personen
  • 335 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 u. 15 min. wachten
    • 30 min. oventijd
(7)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
brunch Deze traktatie is niet alleen heel erg lekker, maar ook een feestje op tafel! 12 personen
4 7

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staande mixer met deeghaken
  • keukenmachine
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bloem in een kom en meng 25 g suiker en de gist erdoor. Mix met de mixer en voeg geleidelijk het water toe. Voeg 1 ei en het zout toe aan het beslag en kneed tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en bestuif met bloem. Doe de deegbal terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije, warme plek 50 min. rijzen.
  2. Doe de pistachenoten en de rest van de suiker in de keukenmachine en maal fijn. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Voeg toe aan de pistachenoten en maal erdoor. Splits het laatste ei en maal het eiwit door de pistachespijs. Neem uit de keukenmachine en vorm een rolletje van 50 cm lang.
  3. Kneed het brooddeeg nogmaals door en rol uit tot een lap van 40 x 50 cm. Leg op een vel bakpapier. Verdeel de jam gelijkmatig over het deeg. Laat aan 1 lange zijde 2 cm van de kant vrij. Leg de rol pistachespijs aan de kant van het deeg waar geen jam zit en rol het jamvrije deel om de spijs. Rol vanaf de andere kant het jamdeel op. Vorm van het opgerolde deeg een ronde krans, met de pistachespijs aan de binnenkant. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Snijd het buitenste jamdeel van de krans om de 4 cm in richting het midden van de krans. Laat het deel met de spijs intact. Draai alle ingesneden stukjes vervolgens een kwartslag, zodat er een soort zon ontstaat. Dek af met een schone theedoek en laat nog 25 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk de broodkrans met eidooier en bak in ca. 30 min. iets onder het midden van de oven. Dek af met aluminiumfolie als de krans te bruin wordt.
video

Al­ler­han­de lo­ves brood­krans

Allerhande loves - 01:03 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 335 kcal
  • eiwit 10 g
  • koolhydraten 57 g
  • vet 7 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 100 mg
  • vezels 3 g
Tags

Broodkrans

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Brood­krans

1
1
  • 600 g bloem
  • 25 g suiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water

Doe de bloem in een kom en meng de suiker en gist erdoor. Mix met de mixer en voeg geleidelijk het water toe.

2
2
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 2 g bloem

Voeg het ei en het zout toe aan het beslag en kneed tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en bestuif met bloem.

3
3

Doe de deegbal terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije, warme plek 50 min. rijzen.

4
4
  • 125 g gepelde pistachenoten
  • 125 g suiker

Doe de pistachenoten en de rest van de suiker in de keukenmachine en maal fijn.

5
5
  • 1 sinaasappel

Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Voeg toe aan de pistachenoten en maal erdoor.

6
6
  • 1 ei

Splits het laatste ei en maal het eiwit door de pistachespijs. Neem uit de keukenmachine en vorm een rolletje van 50 cm lang.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

7
7

Kneed het brooddeeg nogmaals door en rol uit tot een lap van 40 x 50 cm. Leg op een vel bakpapier.

8
8
  • 150 g frambozenjam

Verdeel de jam gelijkmatig over het deeg. Laat aan 1 lange zijde 2 cm van de kant vrij.

9
9

Leg de rol pistachespijs aan de kant van het deeg waar geen jam zit en rol het jamvrije deel om de spijs. Rol vanaf de andere kant het jamdeel op.

10
10

Vorm van het opgerolde deeg een ronde krans, met de pistachespijs aan de binnenkant. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

11
11

Snijd het buitenste jamdeel van de krans om de 4 cm in richting het midden van de krans. Laat het deel met de spijs intact.

12
12

Draai alle ingesneden stukjes vervolgens een kwartslag, zodat er een soort zon ontstaat.

13
13

Dek af met een schone theedoek en laat nog 25 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.

14
14

Verwarm de oven voor op 180 °C.

15
15

Bestrijk de broodkrans met eidooier en bak in ca. 30 min. iets onder het midden van de oven. Dek af met aluminiumfolie als de krans te bruin wordt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.