Ham-kaas­wit­lof met ro­mi­ge aard­ap­pel­pu­ree

Witlof zoals het hoort! De tijm en amandel maken het helemaal compleet.

(31)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Witlof zoals het hoort! De tijm en amandel maken het helemaal compleet. 4 personen
4 31

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pan water en wat zout aan de kook. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Voeg als het water kookt het witlof toe en kook 8 min.
  2. Schil ondertussen de aardappelen en snijd elke aardappel in 4 gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min gaar.
  3. Giet ondertussen het witlof af, laat goed uitlekken en wikkel elke helft in een plakje ham.
  4. Verdeel achtereenvolgens de witlofrolletjes, kaas, tijm, de helft van de boter in klontjes en het amandelschaafsel over de ovenschaal. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven.
  5. Snijd ondertussen de salade-ui in dunne ringetjes. Verwarm de melk in een steelpan (of magnetron). Giet de aardappelen af en stamp samen met de melk en de rest van de boter tot een smeuïge puree. Schep de salade-ui erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Serveer de ham-kaaswitlof met de aardappelpuree en wat kookvocht uit de ovenschaal.

Tip:

Lekkere wijn bij dit gerecht: Wild Pig Chardonnay.

Tip:

Dit is een Allerhande Box gerecht.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 720 kcal
  • eiwit 32 g
  • koolhydraten 55 g
  • vet 40 g
    waarvan verzadigd 21 g
  • natrium 870 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Box week 43 2016

Ham-kaaswitlof met romige aardappelpuree

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ham-kaas­wit­lof met ro­mi­ge aard­ap­pel­pu­ree

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 800 g witlof

Breng een pan water en wat zout aan de kook. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern.

3
3

Voeg als het water kookt het witlof toe en kook 8 min.

4
4
  • 1.2 kg kruimige aardappelen

Schil ondertussen de aardappelen en snijd elke aardappel in 4 gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min gaar.

5
5
  • 200 g gerookte boerenachterham

Giet het witlof af, laat goed uitlekken en wikkel elke helft in een plakje ham.

6
6
  • 175 g gemalen kaas oud 48+
  • 2 tl tijm
  • 30 g boter
  • 55 g amandelschaafsel

Verdeel achtereenvolgens de witlofrolletjes, kaas, tijm, boter in klontjes en het amandelschaafsel over de ovenschaal. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven.

7
7
  • 1 bosje salade-ui
  • 100 ml melk

Snijd ondertussen de salade-ui in dunne ringetjes. Verwarm de melk in een steelpan (of magnetron).

8
8
  • 30 g boter

Giet de aardappelen af en stamp samen met de melk en de rest van de boter tot een smeuïge puree.

9
9

Schep de salade-ui erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.

10
10

Serveer de ham-kaaswitlof met de aardappelpuree en wat kookvocht uit de ovenschaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.