Ham-prei­bal met stoemp en saus Balls & Glo­ry

Signature dish van restaurant Balls & Glory: een gehaktbal met een verrassing binnenin.

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 625 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(12)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands bijgerecht Signature dish van restaurant Balls & Glory: een gehaktbal met een verrassing binnenin. 4 personen
4 12

Ingrediënten

Keukenspullen
  • kom
  • bakpapier
  • pureestamper
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Ham-preibal: verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de prei, verwijder de donkergroene bladeren en snijd de rest in kleine stukjes. Snijd ook de plakjes ham in kleine stukjes. Verhit 25 g boter in een hapjespan en fruit de prei 8 min. Laat afkoelen. Meng de prei en ham met de gerapste kaas en wat zout. Vorm van het ham-preimengsel 4 balletjes.
  2. Kneed het ei door het gehakt en breng royaal op smaak met peper en zout. Vorm er 4 kommetjes van. Leg in elk gehaktkommetje een ham-preiballetje. Vouw het gehakt over het balletje dicht. Vorm met vochtige handen mooie ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een kom en rol de ballen erdoor. Leg de ballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer elke 10 min.
  3. Stoemp: schil de aardappelen en 5 wortels. Snijd in gelijke stukken en kook samen in ca. 20 min. gaar in water met zout. Snijd ondertussen de groene kool in fijne reepjes en halveer de spruiten. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spruiten met de spekjes tot de spekjes mooi goudbruin en krokant gebakken zijn.
  4. Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en laat je ze 3 min. droogstomen op laag vuur. Stamp fijn met de pureestamper. Voeg de groene kool en de spruiten met de spekjes toe. Daarna 25 g boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Saus: snijd de ui en de laatste wortel in grove stukken. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de spekreepjes aan. Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 min. inkoken. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.

serveertip:

Wil je de stoemp op een bijzondere manier serveren? Leg een portioneerring op een bord en schep hierin de stoemp. Verwijder de ring voorzichtig, zodat een mooi rondje ontstaat.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 625 kcal
  • eiwit 43 g
  • koolhydraten 11 g
  • vet 45 g
    waarvan verzadigd 21 g
  • natrium 1.115 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Ham-preibal met stoemp en saus Balls & Glory

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ham-prei­bal met stoemp en saus Balls & Glo­ry

1
1

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

2
2
  • ½ prei
  • 2 plakjes gekookte ham

Was de prei, verwijder de donkergroene bladeren en snijd de rest in kleine stukjes. Snijd ook de plakjes ham in kleine stukjes.

3
3
  • 25 g boter

Verhit de boter in een hapjespan en fruit de prei 8 min. Laat afkoelen.

4
4
  • 100 g geraspte kaas

Meng de prei en ham met de gerapste kaas en wat zout. Vorm van het ham-preimengsel 4 balletjes.

5
5
  • 1 ei
  • 750 g half-om-halfgehakt

Kneed het ei door het gehakt en breng royaal op smaak met peper en zout. Vorm er 4 kommetjes van.

6
6

Leg in elk gehaktkommetje een ham-preiballetje. Vouw het gehakt over het balletje dicht.

7
7
  • 50 g paneermeel

Vorm met vochtige handen mooie ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een kom en rol de ballen erdoor.

8
8

Leg de ballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer elke 10 min.

9
9
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 5 wortels

Schil de aardappelen en wortels. Snijd in gelijke stukken en kook samen in ca. 20 min. gaar in water met zout.

10
10
  • 350 g groene kool
  • 350 g spruiten

Snijd ondertussen de groene kool in fijne reepjes en halveer de spruiten.

11
11
  • 1 el olijfolie
  • 50 g spekblokjes

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spruiten met de spekjes tot de spekjes mooi goudbruin en krokant gebakken zijn.

12
12

Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en laat je ze 3 min. droogstomen op laag vuur. Stamp fijn met de pureestamper.

13
13
  • 25 g boter
  • 1 snufje nootmuskaat

Voeg de groene kool en de spruiten met de spekjes toe. Daarna de boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

14
14
  • 1 grote ui
  • 1 wortel
  • 25 g boter
  • 50 g gerookte spekreepjes

Snijd de ui en wortel in grove stukken. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de spekreepjes aan.

15
15
  • 1 peer
  • 750 ml vlees- of kalfsfond
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes

Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 min. inkoken.

16
16
  • 60 g cranberrycompote

Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.

serveertip:

Wil je de stoemp op een bijzondere manier serveren? Leg een portioneerring op een bord en schep hierin de stoemp. Verwijder de ring voorzichtig, zodat een mooi rondje ontstaat.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.