Huts­pot & tijm­ge­hakt­bal­le­tjes

Een van de oudste stamppotrecepten van Nederland, maar dan wel een tikkeltje anders.

(39)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Een van de oudste stamppotrecepten van Nederland, maar dan wel een tikkeltje anders. 4 personen
2 39

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • staafmixer met bakje
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en doe in een ruime pan water met zout. Voeg de hutspotgroenten toe en kook in 20 min. gaar.
  2. Doe ondertussen het gehakt in een kom. Ris de blaadjes van de takjes tijm uit het bakje Italiaanse kruidenmix en doe bij het gehakt. Verkruimel de beschuiten erboven. Voeg het ei en 1 el koffiemelk toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Kneed het gehakt door en vorm er 12 balletjes van.
  3. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de balletjes in 15 min. bruin en gaar. Keer regelmatig.
  4. Haal ondertussen, uit het bakje Italiaanse kruidenmix, de blaadjes oregano en salie van de takjes en ris de naaldjes van de takjes rozemarijn. Doe met de rest van de olie in het bakje van de staafmixer en maal in 30 sec. tot kruidenolie.
  5. Giet de aardappelen en hutspotgroenten af en doe terug in de pan. Voeg de rest van de koffiemelk toe en stamp met de pureestamper tot hutspot.
  6. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg de gehaktballetjes op de stamppot en besprenkel met de kruidenolie.
video

Pu­re­ren

Instructievideo - 00:51 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 665 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 54 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 445 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in

Hutspot & tijmgehaktballetjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Huts­pot & tijm­ge­hakt­bal­le­tjes

1
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 kg hutspotgroenten

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en doe in een ruime pan water met zout. Voeg de hutspotgroenten toe en kook in 20 min. gaar.

2
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 20 g Italiaanse kruidenmix

Doe ondertussen het gehakt in een kom. Ris de blaadjes van de takjes tijm uit het bakje Italiaanse kruidenmix en doe bij het gehakt.

3
  • 2 beschuiten
  • 1 ei
  • 1 el koffiemelk

Verkruimel de beschuiten erboven. Voeg het ei en de koffiemelk toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.

4

Kneed het gehakt door en vorm er 12 balletjes van.

5
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in 15 min. bruin en gaar. Keer regelmatig.

6

Haal ondertussen, uit het bakje Italiaanse kruidenmix, de blaadjes oregano en salie van de takjes en ris de naaldjes van de takjes rozemarijn.

7
  • 3 el milde olijfolie

Doe met de rest van de olie in het bakje van de staafmixer en maal in 30 sec. tot kruidenolie.

8
  • 2 el koffiemelk

Giet de aardappelen en hutspotgroenten af en doe terug in de pan. Voeg de rest van de koffiemelk toe en stamp met de pureestamper tot hutspot.

9

Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg de gehaktballetjes op de stamppot en besprenkel met de kruidenolie. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.