Alain Ca­rons kip met mos­terd-gem­ber­saus, pi­la­v rijst en ge­stoof­de prei

Alain Caron kookt de sterren van de hemel met dit Franse gerecht met kip in een heerlijk romige saus.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 1.180 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 20 min. oventijd
(6)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Alain Caron kookt de sterren van de hemel met dit Franse gerecht met kip in een heerlijk romige saus. 4 personen
3 6

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de kip in ca. 12 stukken. Verhit 50 g boter in een ruime pan tot het niet meer bruist. Doe de stukken kip in de pan en braad rondom in 5 min. goudbruin.
  2. Schenk de wijn bij de kip (glaceren). Voeg dan de gember, sereh, knoflook en 1 bouquet garni toe. Verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg 150 ml water toe en laat 5 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom toe en leg de deksel op de pan. Laat de kip in ca. 15 min. gaar worden.
  3. Snijd de onderkant van de preien en verwijder de buitenste bladeren. Spoel de preien schoon en snijd het witte gedeelte in stukken van 8 cm.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt 35 g boter in een ruime pan waar de prei naast elkaar in past. Leg de prei in de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  5. Schud de pan zodat de prei helemaal met boter bedekt is. Voeg 150 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een passend stuk bakpapier direct op de prei. Laat de prei in ca. 30 min. gaar stoven. Keer regelmatig.
  6. Verhit de rest van de boter in een ovenvaste pan en fruit de ui zachtjes tot het glazig is. Roer de rijst erdoor tot de korrels mooi glimmen en glanzen. Schenk er 1 liter water bij. Voeg het andere bouquet garni en peper en zout naar smaak toe. Leg de deksel op de pan en kook de rijst in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.
  7. Neem de kip uit de pan. Laat de saus ca. 5 min. inkoken tot een yoghurtdikte. Roer van het vuur de mosterd erdoor. Schenk de saus door een zeef en doe de kip en de saus weer terug in de pan.
  8. Serveer de kip met de rijst en de prei. Lekker met een paar blaadjes dragon, platte peterselie en een paar sprietjes bieslook.
video

Alain Ca­ron - kip met mos­terd-gem­ber­saus

Allerhande kookt met... - 04:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.180 kcal
  • eiwit 57 g
  • koolhydraten 91 g
  • vet 63 g
    waarvan verzadigd 36 g
  • natrium 780 mg
  • vezels 7 g
Tags

Alain Carons kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Alain Ca­rons kip met mos­terd-gem­ber­saus, pi­la­v rijst en ge­stoof­de prei

1
1
  • 1 Franse scharrelkip

Snijd de kip in ca. 12 stukken.

Kip verdelen

Instructievideo

01:04 min.

2
2
  • 50 g boter

Verhit de boter in een ruime pan tot het niet meer bruist. Doe de stukken kip in de pan en braad rondom in 5 min. goudbruin.

3
3
  • 100 ml droge witte wijn
  • 6 cm gember
  • 3 stengels sereh
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bouquet garni
  • 1 groentebouillontablet

Schenk de wijn bij de kip (glaceren). Voeg dan de gember, sereh, knoflook en 1 bouquet garni toe. Verkruimel het bouillontablet erboven.

4
4
  • 150 ml kraanwater

Voeg het water toe en laat 5 min. op laag vuur koken.

5
5
  • 300 ml slagroom

Voeg de slagroom toe en leg de deksel op de pan. Laat de kip in ca. 15 min. gaar worden.

6
6
  • 4 preien

Snijd de onderkant van de preien en verwijder de buitenste bladeren.

7
7

Spoel de preien schoon en snijd het witte gedeelte in stukken van 8 cm.

Prei wassen

Instructievideo

00:29 min.

8
8

Verwarm de oven voor op 180 °C.

9
9
  • 35 g boter

Smelt de boter in een ruime pan waar de prei naast elkaar in past. Leg de prei in de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak.

10
10

Schud de pan zodat de prei helemaal met boter bedekt is. Voeg het water toe en breng aan de kook.

11
11

Zet het vuur laag en leg een passend stuk bakpapier direct op de prei. Laat de prei in ca. 30 min. gaar stoven. Keer regelmatig.

Tip: Voeg extra water toe als het te droog wordt.

12
12
  • 25 g boter
  • 2 uien

Verhit de rest van de boter in een ovenvaste pan en fruit de ui zachtjes tot het glazig is.

13
13
  • 400 g witte rijst
  • 1000 ml kraanwater

Roer de rijst erdoor tot de korrels mooi glimmen en glanzen. Schenk er de rest van het water bij.

14
14
  • 1 bouquet garni

Voeg het andere bouquet garni en peper en zout naar smaak toe.

15
15

Leg de deksel op de pan en kook de rijst in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.

16
16
  • 2 el dijonmosterd

Neem de kip uit de pan. Laat de saus ca. 5 min. inkoken tot een yoghurtdikte. Roer van het vuur de mosterd erdoor.

17
17

Schenk de saus door een zeef en doe de kip en de saus weer terug in de pan.

18
18

Serveer de kip met de rijst en de prei. Lekker met een paar blaadjes dragon, platte peterselie en een paar sprietjes bieslook.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.