Roomyog­hurt met bos­vruch­ten

Zelf nieuwe yoghurt maken van oude yoghurt. Het kost even tijd, maar het resultaat is het wachten meer dan waard!

  • nagerecht
  • 4 personen
  • 450 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 8 uur wachten
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Zelf nieuwe yoghurt maken van oude yoghurt. Het kost even tijd, maar het resultaat is het wachten meer dan waard! 4 personen
2 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vleesthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de melk en slagroom in een pan en verwarm op laag vuur tot 40 °C. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met de thermometer. Neem van het vuur als de juiste temperatuur is bereikt en roer de yoghurt erdoor.
  2. Verpak de pan met de deksel erop in een (oud) dekbed of slaapzak en laat 8 uur staan. Het mengsel zal dan langzaam afkoelen, waardoor de bacteriën de tijd krijgen om de melk en slagroom te fermenteren en om te zetten in yoghurt.
  3. Laat het fruit ontdooien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Meng de honing door de yoghurt en verdeel over 4 kommen. Schep er de bessen, frambozen en amandelen op.

bereidingstip:

Vind je de yoghurt na 8 uur nog niet dik genoeg? Verhit hem opnieuw tot 40 °C en pak hem nog enkele uren in een dekbed of slaapzak in. De yoghurt wordt niet dikker dan volle yoghurt uit een pak. Wil je hem nog dikker, bijvoorbeeld om tzatziki mee te maken? Doe hem in een schone theedoek in een zeef boven een kom, zodat het vocht eruit kan lekken (hangop).

video

No­ten, za­den en pit­ten roos­te­ren

Instructievideo - 01:19 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 450 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 29 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 75 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Roomyoghurt met bosvruchten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Roomyog­hurt met bos­vruch­ten

1
1
  • ½ liter volle melk
  • 250 ml slagroom

Doe de melk en slagroom in een pan en verwarm op laag vuur tot 40 °C. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met de thermometer

2
2
  • 1 el yoghurt

Neem van het vuur als de juiste temperatuur is bereikt en roer de yoghurt erdoor.

3
3

Verpak de pan met de deksel erop in een (oud) dekbed of slaapzak en laat 8 uur staan.

4
4

Het mengsel zal dan langzaam afkoelen, waardoor de bacteriën de tijd krijgen om de melk en slagroom te fermenteren en om te zetten in yoghurt.

5
5
  • 250 g doosjevol blauwe bessen en frambozen
  • 40 g blanke amandelen

Laat het fruit ontdooien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo

01:19 min.

6
6
  • 4 el honing

Meng de honing door de yoghurt en verdeel over de kommen. Schep er de bessen, frambozen en amandelen op.

bereidingstip:

Vind je de yoghurt na 8 uur nog niet dik genoeg? Verhit hem opnieuw tot 40 °C en pak hem nog enkele uren in een dekbed of slaapzak in. De yoghurt wordt niet dikker dan volle yoghurt uit een pak. Wil je hem nog dikker, bijvoorbeeld om tzatziki mee te maken? Doe hem in een schone theedoek in een zeef boven een kom, zodat het vocht eruit kan lekken (hangop).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.