Ci­troen-gem­ber­fris­drank

Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember.

(6)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
drankje zonder alcohol Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember. 5 stuks
4 6

Ingrediënten

5 stuks

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • goed afsluitbare fles of pot (1 liter)
  • zeef
  • petfles (schoongemaakt)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp de helft van de gember met schil en al fijn. Doe samen met ⅓ van de suiker en 1/10 van het water in de afsluitbare pot. Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren. Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid. Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.
  2. Rasp de rest van de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Doe de rest van het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de rest van de suiker in een pan en breng aan de kook. Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
  3. Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles. Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt inknijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.

bereidingstip:

De goede bacteriën op biologische gember zorgen na het fermenteren voor de ‘prik’ in de limonade. Deze bacteriën zijn op niet-biologische gember bestreden. Het gebruik van gewone gember heeft dus een heel ander effect.

Tip:

De wachttijd van dit recept is 10 dagen. Je geduld wordt beloond!

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 360 kcal
  • eiwit 1 g
  • koolhydraten 89 g
  • vet 0 g
    waarvan verzadigd 0 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 0 g
Tags
Ook te zien in

Citroen-gemberfrisdrank

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ci­troen-gem­ber­fris­drank

1
1
  • 2 cm verse gember
  • 25 g rietsuiker
  • 100 ml kraanwater

Rasp de gember met schil en al fijn. Doe samen met de suiker en het water in de afsluitbare pot.

2
2

Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren.

3
3

Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid.

4
4

Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.

5
5
  • 2 cm verse gember
  • 3 citroenen

Rasp de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit.

6
6
  • 900 ml kraanwater
  • 50 g rietsuiker
  • ¼ tl zout

Doe het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de suiker in een pan en breng aan de kook.

7
7

Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.

8
8

Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles.

9
9

Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren.

10
10

De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt inknijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.

bereidingstip:

De goede bacteriën op biologische gember zorgen na het fermenteren voor de ‘prik’ in de limonade. Deze bacteriën zijn op niet-biologische gember bestreden. Het gebruik van gewone gember heeft dus een heel ander effect.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.