Va­nil­le-ijs met zou­te-ka­ra­mel­saus

Een verrassend toetje; met een smakelijke hoofdrol voor het zeezout in de karamelsaus.

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 390 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 10 min. wachten
(3)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Een verrassend toetje; met een smakelijke hoofdrol voor het zeezout in de karamelsaus. 8 personen
2 3

Ingrediënten

Keukenspullen
  • suikerthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de keukenstroop met de suiker en het water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat het mengsel doorkoken en check met de suikerthermometer wanneer het een temperatuur van 120 °C heeft bereikt.
  2. Voeg de boter, slagroom, gecondenseerde melk en de helft van het zout toe. Breng het mengsel opnieuw aan de kook. De karamelsaus moet een temperatuur van 112 °C bereiken. Dit duurt ca 30 min. Blijf constant roeren.
  3. Schenk de saus over in een kom en laat 10 min. afkoelen. Verdeel de bollen ijs over de kommen en verdeel de saus erover. Bestrooi met de rest van het zout.
video

Ka­ra­mel­li­se­ren

Instructievideo - 01:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 390 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 54 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 310 mg
Tags

Vanille-ijs met zoute-karamelsaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Va­nil­le-ijs met zou­te-ka­ra­mel­saus

1
  • 100 g Zeeuwse Boerin keukenstroop
  • 100 g suiker
  • 50 ml kraanwater

Doe de keukenstroop met de suiker en het water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook.

2

Laat het mengsel doorkoken en check met de suikerthermometer wanneer het een temperatuur van 120 °C heeft bereikt.

3
  • 25 g boter
  • 125 ml slagroom
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 1 tl Maldon zeezout

Voeg dan de boter, slagroom, gecondenseerde melk en het zout toe.

4

Breng het mengsel opnieuw aan de kook. De karamelsaus moet een temperatuur van 112 °C bereiken. Dit duurt ca 30 min. Blijf constant roeren.

5
  • 16 bolletjes vanille-ijs
  • 1 tl Maldon zeezout

Schenk de saus over in een kom en laat 10 min. afkoelen. Doe per persoon 2 bollen ijs in een kommetje en verdeel de saus erover. Bestrooi met het zout.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.