Een­den­borst met een saus van prui­men en ste­ra­nijs

Eend hoort toch een beetje bij kerst. Dit jaar met een heerlijk zoete saus.

(18)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Eend hoort toch een beetje bij kerst. Dit jaar met een heerlijk zoete saus. 4 personen
4 18

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • aluminiumfolie
  • dunschiller
  • bakpapier
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zorg ervoor dat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen. Halveer de aardappeltjes in de lengte. Leg de aardappeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 el olie, peper en eventueel zout. Rooster in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar.
  2. Schil ondertussen de wortels met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd elke wortel in drie schuine stukken. Neem na ca. 15 min. de bakplaat uit de oven en schep de aardappelen om. Leg de wortel ernaast, besprenkel met 1 el olie, peper en eventueel zout en schep om. Rooster nog ca. 20 min. in het midden van de oven.
  3. Snijd ondertussen de pruimen in reepjes. Snijd de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat er een ruitjespatroon in het vet ontstaat (net niet zo diep dat je in het vlees snijdt). Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan of hapjespan zonder olie of boter en bak de filets op de vetkant 7 min. op middelhoog vuur. Keer en bak nog 4 min. op de vleeskant. Neem uit de pan, leg op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 10 min. rusten. Bewaar het bakvet.
  4. Boen ondertussen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de reepjes pruimen met het sinaasappelsap, de steranijs, bouillontablet, 150 ml water en peper bij het achtergebleven bakvet. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Verwijder de steranijs en schenk in een hoge beker. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg nog 50 ml heet water toe en roer de saus door. Breng royaal op smaak met peper.
  5. Pluk ondertussen de blaadjes van de peterselie. Schil met een scherp mesje de oranje en witte schil van de andere sinaasappel, snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit en vang het sap op. Meng de sinaasappelpartjes en het -sap samen met ⅔ van de peterselie en 1 el olie door de snijbiet. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Breng ondertussen een pan water aan de kook en voeg de sugarsnaps toe. Kook in 4 min. beetgaar. Giet af. Neem de bakplaat uit de oven. Schep de wortel en de sugarsnaps om met het sinaasappelrasp. Snijd elke eendenborst in plakjes (trancheren). Serveer de eendenborst met de saus, aardappeltjes, wortel en salade. Garneer met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

Je kunt een aantal voorbereidingen treffen tot maximaal 4 uur van tevoren. Schil de wortels met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd elke wortel in drie stukken. Bewaar de stukken in water tot gebruik. Tweede tip: pluk de blaadjes van de peterselie. Als laatste: boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Bewaar het sap afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Tip:

Lekkere wijn bij dit gerecht: Federico Paternina Rioja Reserva.

Tip:

Dit is een Allerhande Kerst Box gerecht.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 665 kcal
  • eiwit 39 g
  • koolhydraten 49 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 795 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Box

Eendenborst met een saus van pruimen en steranijs

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Een­den­borst met een saus van prui­men en ste­ra­nijs

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 4 eendenborstfilets
  • 600 g Cerise aardappeltjes

Zorg ervoor dat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen. Halveer de aardappeltjes in de lengte.

3
3
  • 2 el (olijf)olie

Leg de aardappeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olie, peper en eventueel zout.

4
4

Rooster in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar.

5
5
  • 1 bos bospeen

Schil ondertussen de wortels met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd elke wortel in drie schuine stukken.

6
6
  • 1 (olijf)olie

Neem na ca. 15 min. de bakplaat uit de oven en schep de aardappelen om. Leg de wortel ernaast, besprenkel met de olie, peper en eventueel zout en schep om.

7
7

Rooster nog ca. 20 min. in het midden van de oven.

8
8
  • 75 g gewelde pruimen

Snijd ondertussen de pruimen in reepjes.

9
9

Snijd de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat er een ruitjespatroon in het vet ontstaat (net niet zo diep dat je in het vlees snijdt).

10
10

Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan of hapjespan zonder olie of boter en bak de filets op de vetkant 7 min. op middelhoog vuur.

11
11

Keer en bak nog 4 min. op de vleeskant. Neem uit de pan, leg op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 10 min. rusten. Bewaar het bakvet.

12
12
  • 2 sinaasappels

Boen ondertussen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit.

13
13
  • 2 stuks steranijsjes
  • 1 runderbouillontablet

Doe de reepjes pruimen met het sinaasappelsap, de steranijs, bouillontablet, 150 ml water en peper bij het achtergebleven bakvet.

14
14

Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Verwijder de steranijs en schenk in een hoge beker.

15
15

Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg nog 50 ml heet water toe en roer de saus door. Breng royaal op smaak met peper.

16
16
  • ⅔ bakje platte peterselie

Pluk ondertussen de blaadjes van de peterselie.

17
17

Schil met een scherp mesje de oranje en witte schil van de andere sinaasappel, snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit en vang het sap op.

18
18
  • 1 el (olijf)olie
  • ½ zak snijbiet

Meng de sinaasappelpartjes en het -sap samen met ⅔ van de peterselie en de olie door de snijbiet. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

19
19
  • 200 g sugarsnaps

Breng ondertussen een pan water aan de kook en voeg de sugarsnaps toe. Kook in 4 min. beetgaar. Giet af. Neem de bakplaat uit de oven.

20
20

Schep de wortel en de sugarsnaps om met het sinaasappelrasp. Snijd elke eendenborst in plakjes (trancheren).

21
21

Serveer de eendenborst met de saus, aardappeltjes, wortel en salade. Garneer met de rest van de peterselie

bereidingstip:

Je kunt een aantal voorbereidingen treffen tot maximaal 4 uur van tevoren. Schil de wortels met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd elke wortel in drie stukken. Bewaar de stukken in water tot gebruik. Tweede tip: pluk de blaadjes van de peterselie. Als laatste: boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Bewaar het sap afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.