Os­sen­staart­soep met krui­den­dum­plings

Cadeautjes onder de kerstboom? Nee, in je soep in de vorm van dumplings!

  • voorgerecht
  • 4 personen
  • 775 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 4 u. 40 min. wachten
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
voorgerecht Cadeautjes onder de kerstboom? Nee, in je soep in de vorm van dumplings! 4 personen
4 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • zeef

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Bestrooi de ossenstaart met peper en zout. Verhit de olie in een soeppan en bak de ossenstaart in 10 min rondom bruin op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de winterpeen in stukken. Maak 4 inkepingen in de ui en steek de kruidnagels erin. Was de prei en snijd in stukken van 2 cm. Neem de ossenstaart uit de pan en houd apart op een bord.
  2. Bak de peen, ui, prei, knoflook, laurier, de takjes tijm, peper en eventueel zout 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de ossenstaart, bouillon, shiraz en madeira toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en doe deksel op de pan. Laat in 4 uur gaar stoven. Roer regelmatig.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe met de peterselie, yoghurt, zout en het bakmeel in een kom. Kneed tot een samenhangend deeg. Neem het vlees uit de pan, schenk door een zeef en vang de soep op. Haal het vlees van het bot en doe terug in de pan.
  4. Vorm 12 balletjes van het deeg en leg de dumplings voorzichtig op de soep. Zet de pan in de oven en stoof de dumplings in 20 min. gaar. Verdeel de soep en de dumplings over de diepe borden en serveer.

bereidingstip:

Je kunt de soep t/m stap 10 1 dag van tevoren maken. Verwarm op laag vuur en bereid verder volgens het recept.

Tip:

*Dit vlees kun je alleen online bestellen via ah.nl/meesterslager (t/m zaterdag 19 december). Haal het vlees op in de winkel of bij een AH Pick Up Point. Laten thuisbezorgen kan alléén op woensdag 23 en donderdag 24 december.

dieettip:

Wil je een minder vette soep? Laat de soep na stap 10 eerst helemaal afkoelen en schep het vet eraf.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 775 kcal
  • eiwit 33 g
  • koolhydraten 18 g
  • vet 59 g
    waarvan verzadigd 20 g
  • natrium 2.135 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Ossenstaartsoep met kruidendumplings

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Os­sen­staart­soep met krui­den­dum­plings

1
1
  • 1 kg ossenstaart

Bestrooi de ossenstaart met peper en zout.

2
2
  • 1 el olijfolie

Verhit de olie in een soeppan en bak de ossenstaart in 10 min. rondom bruin op middelhoog vuur.

3
3
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 4 kruidnagels

Snijd ondertussen de winterpeen in stukken. Maak 4 inkepingen in de ui en steek de kruidnagels erin.

4
4
  • 1 prei

Was de prei en snijd in stukken van 2 cm.

5
5

Neem de ossenstaart uit de pan en houd apart op een bord.

6
6
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurierblaadjes
  • 7½ g tijm

Bak de peen, ui, prei, knoflook, laurier, de takjes tijm, peper en eventueel zout 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

7
7
  • 1½ liter runderbouillon
  • 350 ml shiraz
  • 2 el Madeira

Voeg de ossenstaart, bouillon, shiraz en madeira toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en doe deksel op de pan.

8
8

Laat in 4 uur gaar stoven. Roer regelmatig. Verwarm de oven voor op 180 °C.

9
9
  • 7½ g tijm
  • 10 g platte peterselie
  • 60 g yoghurt
  • 75 g zelfrijzend bakmeel

Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe met de peterselie, yoghurt, zout en het bakmeel in een kom. Kneed tot een samenhangend deeg.

10
10

Neem het vlees uit de pan, schenk door een zeef en vang de soep op.

11
11

Haal het vlees van het bot en doe terug in de pan.

12
12

Vorm 12 balletjes van het deeg en leg de dumplings voorzichtig op de soep.

13
13

Zet de pan in de oven en stoof de dumplings in 20 min. gaar.

14
14

Verdeel de soep en de dumplings over de diepe borden en serveer.

bereidingstip:

Je kunt de soep t/m stap 10 1 dag van tevoren maken. Verwarm op laag vuur en bereid verder volgens het recept.

dieettip:

Wil je een minder vette soep? Laat de soep na stap 10 eerst helemaal afkoelen en schep het vet eraf.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.