Per­fec­te aard­ap­pel­pu­ree

Deze luchtige en romige puree doet ons smelten!

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 405 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 20 min. wachten
(28)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Deze luchtige en romige puree doet ons smelten! 4 personen
3 28

Ingrediënten

Keukenspullen
  • aardappelpers

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af in een vergiet. Doe de olie in de pan. Voeg de aardappelen toe en laat op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
  2. Verwarm de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Snijd de boter in blokjes. Maak de aardappelen fijn met de aardappelpers.
  3. Doe terug in de pan, voeg de melk en de blokjes boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal is opgenomen. Breng op smaak met het zout, de nootmuskaat en eventueel peper naar smaak.

bereidingstip:

Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185 °C. Haal de laatste 10 minuten de folie weg zodat een krokant korstje ontstaat.

bereidingstip:

Geen aardappelpers? Je kunt ook een pureestamper gebruiken. Het eindresultaat is dan wel minder luchtig.

video

Aard­ap­pe­len schil­len

Instructievideo - 01:08 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 405 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 40 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 140 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Perfecte aardappelpuree

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Per­fec­te aard­ap­pel­pu­ree

1
1
  • 1 kg kruimige aardappel

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af in een vergiet.

Aardappelen schillen

Instructievideo

01:08 min.

2
2
  • 1 el extra vierge olijfolie

Doe de olie in de pan. Voeg de aardappelen toe en laat op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken.

3
3

Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.

4
4
  • 150 ml volle melk
  • 100 g roomboter

Verwarm de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Snijd de boter in blokjes.

5
5

Maak de aardappelen fijn met de aardappelpers.

6
6

Doe terug in de pan, voeg de melk en de blokjes boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal is opgenomen.

7
7
  • ½ tl zout
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat

Breng op smaak met het zout, de nootmuskaat en eventueel peper naar smaak.

bereidingstip:

Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185 °C. Haal de laatste 10 minuten de folie weg zodat een krokant korstje ontstaat.

bereidingstip:

Geen aardappelpers? Je kunt ook een pureestamper gebruiken. Het eindresultaat is dan wel minder luchtig.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.