Ge­pe­kel­de fa­zant met cran­ber­ry-whis­ky­saus

Pekelen? Helemaal niet moeilijk! Het maakt deze fazant bovendien extra lekker.

(21)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Pekelen? Helemaal niet moeilijk! Het maakt deze fazant bovendien extra lekker. 4 personen
3 21

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • keukenpapier
  • ovenvaste braadpan met deksel
  • aluminiumfolie
  • staafmixer met bakje

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Begin ‘s ochtends al met het maken van de pekel (zoutbad). Snijd hiervoor de citroen in plakjes. Breng 500 ml water met het zout en de suiker aan de kook. Zet het vuur uit als zout en suiker zijn opgelost en voeg de citroen, laurierblaadjes, peperkorrels en 1½ liter water toe. Laat helemaal afkoelen in de koelkast. Leg de fazantdijen in de pekel en zorg dat ze onderstaan. Laat afgedekt 3 uur pekelen in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 140 °C. Neem de fazant uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met de bloem. Verhit de boter in de braadpan en braad de fazant in 2 delen op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin. Schil ondertussen de wortelmix en snijd in stukken. Snijd de uien in parten en de knoflook in plakjes. Neem de fazant uit de pan en fruit de wortel, ui en knoflook 4 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de kippenbouillon en de helft van de cranberry’s toe. Doe de fazantdijen terug in de pan. Doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat de fazant in ca. 25 min. gaar worden.
  3. Neem de fazant uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd warm in de oven op 120 °C, in een ovenvaste schaal afgedekt met aluminiumfolie. Maak ondertussen de saus. Zet de pan met bouillon op hoog vuur en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de whisky, slagroom, peper en eventueel zout toe en laat al roerend 5 min. op middelhoog vuur koken.
  4. Neem de pan van het vuur, schenk de inhoud in de beker van de staafmixer en pureer tot een gladde saus. Doe terug in de pan en roer de rest van de cranberry’s erdoor. Verwarm nog 5 min. Serveer de fazant met de groenten en de saus.

combinatietip:

Lekker met gebakken knolselderij met gekaramelliseerd witlof. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor het recept.

Tip:

*Dit vlees kun je voor de feestdagen online bestellen via ah.nl/meesterslager (van 26 november t/m 19 december 2016). Haal het vlees op in de winkel, bij een AH Pick Up Point of laat het thuisbezorgen op 23 of 24 december 2016.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 590 kcal
  • eiwit 37 g
  • koolhydraten 35 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 1.375 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Gepekelde fazant met cranberry-whiskysaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­pe­kel­de fa­zant met cran­ber­ry-whis­ky­saus

1
1
  • ½ citroen
  • 500 ml kraanwater
  • 110 g zout
  • 50 g suiker

Begin ‘s ochtends al met het maken van de pekel (zoutbad). Snijd hiervoor de citroen in plakjes. Breng het water met het zout en de suiker aan de kook.

2
2
  • 1½ liter kraanwater
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ el peperkorrels

Zet het vuur uit als zout en suiker zijn opgelost en voeg de citroen, laurierblaadjes, peperkorrels en het water toe. Laat helemaal afkoelen in de koelkast.

3
3
  • 600 g wilde-fazantdijen

Leg de fazantdijen in de pekel en zorg dat ze onderstaan. Laat afgedekt 3 uur pekelen in de koelkast.

4
4
  • 1 el bloem

Verwarm de oven voor op 140 °C. Neem de fazant uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met de bloem.

5
5
  • 50 g boter

Verhit de boter in de braadpan en braad de fazant in 2 delen op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin.

6
6
  • 600 g regenboogwortelmix
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook

Schil ondertussen de wortelmix en snijd in stukken. Snijd de uien in parten en de knoflook in plakjes.

7
7

Neem de fazant uit de pan en fruit de wortel, ui en knoflook 4 min. in het achtergebleven bakvet.

8
8
  • 250 ml hete kippenbouillon
  • 50 g gedroogde cranberry's

Voeg de kippenbouillon en de cranberry’s toe. Doe de fazantdijen terug in de pan.

9
9

Doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat de fazant in ca. 25 min. gaar worden.

10
10

Neem de fazant uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten.

11
11

Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd warm in de oven op 120 °C, in een ovenvaste schaal afgedekt met aluminiumfolie.

12
12

Maak ondertussen de saus. Zet de pan met bouillon op hoog vuur en roer met een houten lepel de aanbaksels los.

13
13
  • 50 ml whisky
  • 50 ml slagroom

Voeg de whisky, slagroom, peper en eventueel zout toe en laat al roerend 5 min. op middelhoog vuur koken.

14
14

Neem de pan van het vuur, schenk de inhoud in de beker van de staafmixer en pureer tot een gladde saus.

15
15
  • 50 g gedroogde cranberry's

Doe terug in de pan en roer de cranberry’s erdoor. Verwarm nog 5 min.

16
16

Serveer de fazant met de groenten en de saus.

combinatietip:

Lekker met gebakken knolselderij met gekaramelliseerd witlof. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor het recept.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.