Kaas­plank met zelf­ge­maak­te vij­gen-si­naas­ap­pel­chut­ney

Vijgen, sinaasappel, aubergines en tomatenblokjes maken samen een bijzondere chutney. Heerlijk bij elk pla(n)kje kaas.

(10)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Vijgen, sinaasappel, aubergines en tomatenblokjes maken samen een bijzondere chutney. Heerlijk bij elk pla(n)kje kaas. 12 personen
4 10

Ingrediënten

12 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de aubergine in stukken en de uien in halve ringen. Snijd de vijgen in stukjes en de knoflook fijn. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit.
  2. Doe de aubergine, ui, vijg, knoflook, het sinaasappelrasp en -sap met de tomatenblokjes, ras el hanout, het zout en de suiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat op laag vuur 1 uur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe. Neem de deksel van de pan en laat nog 30 min. stoven.
  3. Neem de pan van het vuur en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer met de kazen en de boter.

bereidingstip:

Je kunt de chutney 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Wil je een minder uitgebreide kaasplank? Ga dan voor een witte-korstkaas als camembert of brie, een blauwaderkaas (bijv. Roquefort) en een rode-korstkaas (bijv. Epoisses Crémier Germain).

bewaartip:

Wil je langer van de chutney genieten, maak hem dan op de dag zelf (zo nodig een dubbele portie) en serveer meerdere dagen bij de borrel of als dessert met kaas. De chutney en kaas zijn (afgedekt) 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 310 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 17 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 485 mg
  • vezels 2 g
Ook te zien in

Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kaas­plank met zelf­ge­maak­te vij­gen-si­naas­ap­pel­chut­ney

1
1
  • 1 aubergine
  • 2 rode uien
  • 125 g gedroogde vijgen
  • 2 tenen knoflook

Snijd de aubergine in stukken en de uien in halve ringen. Snijd de vijgen in stukjes en de knoflook fijn.

2
2
  • 2 sinaasappels

Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit.

3
3
  • 390 g tomatenblokjes
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl zout
  • 75 g kristalsuiker

Doe de aubergine, ui, vijg, knoflook, het sinaasappelrasp en -sap met de tomatenblokjes, ras el hanout, het zout en de suiker in een pan met dikke bodem.

4
4

Breng aan de kook. Laat op laag vuur 1 uur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe. Neem de deksel van de pan en laat nog 30 min. stoven.

5
5
  • 85 g Zwitserse Gruyère
  • 85 g Epoisses Crémier Germain
  • 85 g Rouge 50+
  • 85 g Soignon petit Pouligny
  • 85 g Lanquetot petit Livarot
  • 85 g Papillon Perail de brebis 55+
  • 85 g Roquefort 52+
  • 100 g zeezoutboter

Neem de pan van het vuur en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer met de kazen en de boter.

bereidingstip:

Je kunt de chutney 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Wil je een minder uitgebreide kaasplank? Ga dan voor een witte-korstkaas als camembert of brie, een blauwaderkaas (bijv. Roquefort) en een rode-korstkaas (bijv. Epoisses Crémier Germain).

bewaartip:

Wil je langer van de chutney genieten, maak hem dan op de dag zelf (zo nodig een dubbele portie) en serveer meerdere dagen bij de borrel of als dessert met kaas. De chutney en kaas zijn (afgedekt) 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.