5 spi­ces kerst­fi­guur­tjes

Dubbel leuk: decoreer de koekjes samen met je kinderen en hang daarna de mooiste koekjes met gekleurde linten in de kerstboom.

  • gebak
  • 50 stuks
  • 90 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 3 u. 5 min. wachten
    • 15 min. oventijd
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak Dubbel leuk: decoreer de koekjes samen met je kinderen en hang daarna de mooiste koekjes met gekleurde linten in de kerstboom. 50 stuks
3 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • deegroller
  • uitsteekvormen kerst (blik)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem, bakpoeder, 5 spices en het zout boven een kom.
  2. Doe de boter en kristalsuiker in een andere kom en mix met een mixer in 5 min. luchtig en romig. Mix het ei en vanillearoma erdoor. Voeg het bloemmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Leg ingepakt in vershoudfolie 2 uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een zo dun mogelijke lap (ca. 3 mm). Steek er met de uitsteekvormen 50 koekjes uit. Prik eventueel een gaatje van 4 mm in de koekjes als je ze later wilt ophangen. Leg de koekjes met steeds 2 cm afstand ertussen op 2 met bakpapier beklede bakplaten.
  4. Bak de koekjes op de bakplaten ca. 10 min. onder elkaar in het midden van de oven. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van plaats. De koekjes zijn klaar als ze aan de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en nog 1 uur op een rooster.
  5. Leg de zakjes glazuur 5 min. in een kom met heet water. Kneed de zakjes goed en doe de inhoud in 2 aparte bakjes. Voeg aan 1 bakje de rode kleurstof toe en roer tot een rood glazuur. Verdeel met een lepeltje het glazuur over de koekjes en strijk glad met een mes. Laat 3 uur drogen.

bereidingstip:

Je kunt ook zelf glazuur maken. Klop 2 eiwitten los in een kom. Meng dit beetje bij beetje door 250 g poedersuiker, tot je een dik glazuur hebt. Het kan zijn dat je niet al het eiwit nodig hebt. Met dik glazuur kun je heel goed tekenen. Om grotere oppervlakten te glazuren, moet glazuur wat dunner zijn. Verdun een deel van het dikke (eventueel al gekleurde) glazuur met een paar druppels water.

variatietip:

Je kunt naar hartenlust variëren met kleur. Voeg wat kleurstof naar keuze toe aan het witte glazuur. Of kleur het met wat cacao (bruin), bietensap (roze/rood), sinaasappelsap (licht oranje), een mespuntje kurkuma (geel) of gekleurde limonadesiroop. Versier de koekjes eventueel nog met decoratiestrooisel of -stiften (te vinden bij de bakspullen). Doe dit voordat het glazuur droog is.

video

Koek­doos­je vou­wen

DIY - 00:33 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 90 kcal
  • eiwit 1 g
  • koolhydraten 13 g
  • vet 4 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 30 mg
Tags
Ook te zien in

5 spices kerstfiguurtjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

5 spi­ces kerst­fi­guur­tjes

1
  • 350 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ el 5 spices poeder
  • ½ tl zout

Zeef de bloem, bakpoeder, 5 spices en het zout boven een kom.

2
  • 250 g boter
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanillearoma

Doe de boter en kristalsuiker in een andere kom en mix met een mixer in 5 min. luchtig en romig. Mix het ei en vanillearoma erdoor.

3

Voeg het bloemmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Leg ingepakt in vershoudfolie 2 uur in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor op 175 ºC.

5

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een zo dun mogelijke lap (ca. 3 mm).

6

Steek er met de uitsteekvormen 50 koekjes uit. Prik eventueel een gaatje van 4 mm in de koekjes als je ze later wilt ophangen.

7

Leg de koekjes met steeds 2 cm afstand ertussen op 2 met bakpapier beklede bakplaten.

8

Bak de koekjes op de bakplaten ca. 10 min. onder elkaar in het midden van de oven. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van plaats.

9

De koekjes zijn klaar als ze aan de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en nog 1 uur op een rooster.

10
  • 250 g wit glazuur

Leg de zakjes glazuur 5 min. in een kom met heet water. Kneed de zakjes goed en doe de inhoud in 2 aparte bakjes.

11
  • ½ tube rode kleurstof

Voeg aan 1 bakje de rode kleurstof toe en roer tot een rood glazuur. Verdeel met een lepeltje het glazuur over de koekjes en strijk glad met een mes. Laat 3 uur drogen.

bereidingstip:

Je kunt ook zelf glazuur maken. Klop 2 eiwitten los in een kom. Meng dit beetje bij beetje door 250 g poedersuiker, tot je een dik glazuur hebt. Het kan zijn dat je niet al het eiwit nodig hebt. Met dik glazuur kun je heel goed tekenen. Om grotere oppervlakten te glazuren, moet glazuur wat dunner zijn. Verdun een deel van het dikke (eventueel al gekleurde) glazuur met een paar druppels water.

variatietip:

Je kunt naar hartenlust variëren met kleur. Voeg wat kleurstof naar keuze toe aan het witte glazuur. Of kleur het met wat cacao (bruin), bietensap (roze/rood), sinaasappelsap (licht oranje), een mespuntje kurkuma (geel) of gekleurde limonadesiroop. Versier de koekjes eventueel nog met decoratiestrooisel of -stiften (te vinden bij de bakspullen). Doe dit voordat het glazuur droog is.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.