Erw­ten­soep met prei en munt

Vertrouwde snert, maar zonder vlees en met nieuwe smaakaccenten.

(9)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Vertrouwde snert, maar zonder vlees en met nieuwe smaakaccenten. 4 personen
3 9

Ingrediënten

Keukenspullen
  • koekenpan met antiaanbaklaag Ø 24 cm
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer de ui. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de halve uien op de snijkant 8 min. op middelhoog vuur. Ze mogen zwart worden.
  2. Breng ondertussen in een soeppan 1.65 liter water met zout, het laurierblaadje en de spliterwten aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. zachtjes koken. Roer regelmatig. Voeg na 8 min. de ui toe.
  3. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes van 1 x 1 cm. Snijd een stukje van de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Halveer in de lengte en was de prei. Snijd in flinterdunne halve ringen. Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Houd een paar blaadjes achter als garnering.
  4. Verwijder de ui uit de soeppan. Voeg de helft van de knolselderij, ¾ van de prei, de munt en doperwten toe en laat nog 20 min. op middelhoog vuur koken tot de groenten gaar zijn. Roer de soep regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  5. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de rest van de knolselderij met de ahornsiroop 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Breng de knolselderij op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Neem de soeppan van het vuur, verwijder het laurierblad en pureer de soep glad met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in 4 kommen en verdeel de knolselderij en de rest van de prei erover. Garneer met de blaadjes munt.

combinatietip:

Lekker met pulled pork; het gerecht is dan niet meer veganistisch.

video

Brunoi­se snij­den

Instructievideo - 00:38 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 27 g
  • koolhydraten 73 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 170 mg
  • vezels 19 g
Tags

Erwtensoep met prei en munt

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Erw­ten­soep met prei en munt

1
1
  • 1 ui

Halveer de ui.

2
2

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de halve uien op de snijkant 8 min. op middelhoog vuur. Ze mogen zwart worden.

3
3
  • 1.65 liter kraanwater
  • 1 laurierblaadje
  • 350 g spliterwten

Breng ondertussen in een soeppan het water met zout, het laurierblaadje en de spliterwten aan de kook.

4
4

Laat met de deksel op de pan 20 min. zachtjes koken. Roer regelmatig. Voeg na 8 min. de ui toe.

5
5
  • 1 knolselderij

Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes van 1 x 1 cm.

Brunoise snijden

Instructievideo

00:38 min.

6
6
  • 2 preien

Snijd een stukje van de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Halveer in de lengte en was de prei. Snijd in flinterdunne halve ringen.

Prei wassen

Instructievideo

00:29 min.

7
7
  • 7½ g verse munt

Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Houd een paar blaadjes achter als garnering.

8
8

Verwijder de ui uit de soeppan.

9
9
  • 200 g verse doperwten

Voeg de helft van de knolselderij, ¾ van de prei, de munt en doperwten toe en laat nog 20 min. op middelhoog vuur koken tot de groenten gaar zijn.

10
10

Roer de soep regelmatig om aanbranden te voorkomen.

11
11
  • 2 el arachideolie
  • 1 el ahornsiroop

Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de rest van de knolselderij met de ahornsiroop 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar.

12
12

Breng de knolselderij op smaak met peper en eventueel zout.

13
13

Neem de soeppan van het vuur, verwijder het laurierblad en pureer de soep glad met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

14
14

Schep de soep in 4 kommen en verdeel de knolselderij en de rest van de prei erover. Garneer met de blaadjes munt.

combinatietip:

Lekker met pulled pork; het gerecht is dan niet meer veganistisch.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.