Sint en Piet-cak­e­ca­deau­tjes

Cadeautje van Sint en Piet, cake met de frisse smaak van sinaasappel en een strik van marsepein.

  • gebak
  • 24 stuks
  • 175 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 2 uur wachten
    • 40 min. oventijd
(17)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Cadeautje van Sint en Piet, cake met de frisse smaak van sinaasappel en een strik van marsepein. 24 stuks
4 17

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (18 x 28 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Doe de boter en suiker in een grote kom en klop met een mixer in 5 min. luchtig. Voeg een voor een de eieren toe.
  2. Meng het sinaasappelrasp, de kwark en melk door het botermengsel. Zeef het bakmeel en de bakpoeder erboven en meng rustig met een spatel. Verdeel het beslag over de ingevette ovenschaal. Bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar. Controleer na 35 min. op gaarheid met een satéprikker. Neem uit de oven en laat op een rooster in 2 uur helemaal afkoelen.
  3. Snijd ½ cm van de zijkanten van de cake af. Snijd de cake overlangs doormidden. Bestrijk de onderste helft met 4 el jam en leg de bovenste helft erop. Snijd in 24 stukken van 4 x 4 cm.
  4. Snijd de marsepein in stukken en kneed soepel. Rol de stukken op een met de poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap van 2 mm dik (24 x 48 cm). Snijd 2⁄3 van de marsepein met behulp van een liniaal in 24 repen van 1 x 24 cm. Bestrijk 1 kant van de repen met 1½ el jam.
  5. Snijd de rest van de marsepein in 24 stukjes van 2 x 6 cm. Knijp met je duim en wijsvinger het midden van elk stukje naar elkaar toe, zodat je een strikje krijgt. Halveer de repen en vouw met de jamkant naar beneden bovenlangs om een cakeje heen en druk vast. Vouw een tweede reep met de jamkant naar beneden kruislings om het cakeje heen en druk ook vast.
  6. Bestrijk de onderkant van het strikje met de rest van de jam en plak op de gekruiste repen. Druk daarop een schuddebuikje vast. Maak zo nog 23 cadeaucakejes. Lekker!
video

Mar­se­pein ma­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 175 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 26 g
  • vet 6 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 95 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Sint en Piet-cakecadeautjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Sint en Piet-cak­e­ca­deau­tjes

1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
  • 1 sinaasappel
  • 100 g boter
  • 150 g suiker
  • 2 eieren

Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Doe de boter en suiker in een grote kom en klop met een mixer in 5 min. luchtig. Voeg een voor een de eieren toe.

3
  • 200 g volle kwark
  • 70 ml volle melk
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder

Meng het sinaasappelrasp, de kwark en melk door het botermengsel. Zeef het bakmeel en de bakpoeder erboven en meng rustig met een spatel.

4
  • 2 g boter

Verdeel het beslag over de ingevette ovenschaal. Bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar. Controleer na 35 min. op gaarheid met een satéprikker.

Tip: Komt de satéprikker er schoon uit, dan is de cake gaar.

5

Neem uit de oven en laat op een rooster in 2 uur helemaal afkoelen.

6

Snijd ½ cm van de zijkanten van de cake af. Snijd de cake overlangs doormidden.

7
  • 4 el aardbeienjam

Bestrijk de onderste helft met de jam en leg de bovenste helft erop. Snijd in 24 stukken van 4 x 4 cm.

8
  • 300 g rode marsepein
  • 2 el poedersuiker

Snijd de marsepein in stukken en kneed soepel. Rol de stukken op een met de poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap van 2 mm dik (24 x 48 cm).

9
  • 1½ el aardbeienjam

Snijd 2⁄3 van de marsepein met behulp van een liniaal in 24 repen van 1 x 24 cm. Bestrijk 1 kant van de repen met de jam.

10

Snijd de rest van de marsepein in 24 stukjes van 2 x 6 cm. Knijp met je duim en wijsvinger het midden van elk stukje naar elkaar toe, zodat je een strikje krijgt.

11

Halveer de repen en vouw met de jamkant naar beneden bovenlangs om een cakeje heen en druk vast.

12

Vouw een tweede reep met de jamkant naar beneden kruislings om het cakeje heen en druk ook vast.

13
  • ½ el aardbeienjam
  • 24 schuddebuikjes

Bestrijk de onderkant van het strikje met de jam en plak op de gekruiste repen. Druk daarop een schuddebuikje vast. Maak zo nog 23 cadeaucakejes. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.