Bouil­lon­boost

16.00 uur… Homemade kippenbouillon! Met gember en kurkuma voor een oppepper. Wij maken alvast een voorraadje voor in de vriezer.

(8)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
tussendoortje 16.00 uur… Homemade kippenbouillon! Met gember en kurkuma voor een oppepper. Wij maken alvast een voorraadje voor in de vriezer. 4 personen
4 8

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • schuimspaan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer de ui en steek in elke helft twee kruidnagels. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de uien op de snijkant 8 min. op middelhoog vuur (de snijkant mag donker worden).
  2. Was ondertussen de prei en schrap de peen. Snijd de prei, peen, bleekselderij en het citroengras in stukken van 3 cm. Kneus de peperkorrels met de bolle kant van een lepel. Schil de gember en snijd in plakken.
  3. Verhit de olie in een soeppan en fruit de gemalen geelwortel 30 sec. Leg de kip in de soeppan. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Schep het eventuele schuim er met een schuimspaan af. Voeg de ui, groenten, peper, tijm, laurierblaadjes en de helft van het citroengras, en de helft van de gember toe en laat op laag vuur 2 uur zachtjes trekken. Schep tussendoor het eventuele schuim er met een schuimspaan af.
  4. Neem de kip uit de bouillon. Maak een schone theedoek vochtig en leg in een zeef. Zet de zeef op een andere pan en zeef de bouillon. Laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koelkast zodat het vet stolt en schep het vet er met een lepel of schuimspaan uit. Verwijder ondertussen het vel van de kip en haal het vlees los van het bot, zodat je het vlees kunt bewaren voor bijvoorbeeld een salade of pasta. Het bot kun je weggooien.
  5. Zet de pan weer op het vuur. Voeg de rest van de gember en citroengras toe en laat op laag vuur 45 min. zachtjes trekken. Verwijder de gember en het citroengras. Serveer direct of laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je 'm kunt invriezen.

bereidingstip:

Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe meer smaak hij krijgt.

variatietip:

Hou je van extra pittig? Serveer de bouillon dan met 1 in dunne ringetjes gesneden rode peper.

Tip:

Je kunt het kippenvlees in een salade, risotto, pasta of kippenstoof gebruiken.

bewaartip:

Schenk in ijsblokjeshouders en vries in zodat je de bouillon later kunt drinken.

video

Bouil­lon ma­ken

Instructievideo - 01:22 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 130 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 0 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 50 mg
Tags
Ook te zien in

Bouillonboost

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bouil­lon­boost

1
1
  • 1 ui
  • 4 kruidnagels

Halveer de ui en steek in elke helft twee kruidnagels.

2
2

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de uien op de snijkant 8 min. op middelhoog vuur (de snijkant mag donker worden).

3
3
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 stengels citroengras

Was ondertussen de prei en schrap de peen. Snijd de prei, peen, bleekselderij en het citroengras in stukken van 3 cm.

4
4
  • 1 tl zwarte-peperkorrels
  • 12 cm verse gember

Kneus de peperkorrels met de bolle kant van een lepel. Schil de gember en snijd in plakken.

5
5
  • 1 el arachideolie
  • 1½ tl gemalen geelwortel (kurkuma)

Verhit de olie in een soeppan en fruit de gemalen geelwortel 30 sec.

6
6
  • 1 scharrelkip
  • 3 liter kraanwater

Leg de kip in de soeppan. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Schep het eventuele schuim er met een schuimspaan af.

7
7
  • 7½ g tijm
  • 2 blaadjes laurierblaadjes

Voeg de ui, groenten, peper, tijm, laurierblaadjes en de helft van het citroengras en de helft van de gember toe en laat op laag vuur 2 uur zachtjes trekken.

8
8

Schep tussendoor het eventuele schuim er met een schuimspaan af.

9
9

Neem de kip uit de bouillon. Maak een schone theedoek vochtig en leg in een zeef. Zet de zeef op een andere pan en zeef de bouillon.

10
10

Laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koelkast zodat het vet stolt en schep het vet er met een lepel of schuimspaan uit.

11
11

Verwijder ondertussen het vel van de kip en haal het vlees los van het bot, zodat je het vlees kunt bewaren voor bijvoorbeeld een salade of pasta. Het bot kun je weggooien.

12
12

Zet de pan weer op het vuur. Voeg de rest van de gember en citroengras toe en laat op laag vuur 45 min. zachtjes trekken.

13
13

Verwijder de gember en het citroengras. Serveer direct of laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je 'm kunt invriezen.

bereidingstip:

Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe meer smaak hij krijgt.

variatietip:

Hou je van extra pittig? Serveer de bouillon dan met 1 in dunne ringetjes gesneden rode peper.

bewaartip:

Schenk in ijsblokjeshouders en vries in zodat je de bouillon later kunt drinken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.