Sop­hia Lo­ren's Par­mi­gi­a­na

In plaats van lasagnebladen worden plakken aubergine als laagjes gebruikt: heerlijk, al die groente!

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 495 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 1 uur wachten
    • 45 min. oventijd
(120)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht In plaats van lasagnebladen worden plakken aubergine als laagjes gebruikt: heerlijk, al die groente! 6 personen
2 120

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer
  • zeef
  • braadslee of ovenschaal (34 x 23 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Maak de aubergines schoon en snijd ze in plakken van minder dan ½ cm. Leg ze op een bord, bestrooi ze met zout, leg daar weer een bord op en daarop iets zwaars, zodat het bittere vocht uit het vruchtvlees van de aubergines wordt geperst Spoel de aubergines na minimaal een uur af met koud water en dep ze droog met een schone doek. Wrijf voorzichtig om er zo veel mogelijk vocht uit te krijgen
  2. Verhit 4 el zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak 1/4 van de aubergines in 6 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de aubergine.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de tomaten in kwarten en verhit ze ca. 5 min. in een pan met dikke bodem op laag vuur totdat ze zacht en waterig worden. Pureer met de staafmixer en duw de saus met de bolle kant van een lepel door een zeef boven een pan. Breng op smaak met zout en 1/3 van de basilicumblaadjes. Snijd ondertussen de mozzarella in dunne plakjes.
  4. Doe een paar eetlepels van de saus in een met olie ingevette ovenschaal, maak dan een laagje van de gebakken aubergines, bestrooi ze met 1/3 van de Parmezaanse kaas. Maak nog een laagje met plakjes mozzarella, een paar basilicumblaadjes en 1 el losgeklopte ei. Begin weer van voren af aan, met de saus, aubergines, Parmezaanse kaas, mozzarella, basilicum, 1 el losgeklopt ei en dan nog een keer van voren af aan, zodat je minstens 3 lagen in totaal hebt. Eindig met tomatensaus en Parmezaanse kaas. Zet de schaal 40-45 min. in de oven.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht ook maken met aubergines die je voor het bakken door ei en bloem haalt. Zo wordt de smaak nog verfijnder; het gerecht is dan niet meer glutenvrij.

combinatietip:

Je kunt parmigiana ook maken met 500 g aubergines en 500 g courgettes.

combinatietip:

Lekker met een groene salade.

Tip:

Koken con amore, Sophia Loren

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 41 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 550 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Sophia Loren's Parmigiana

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Sop­hia Lo­ren's Par­mi­gi­a­na

1
1
  • 1 kg aubergine

Maak de aubergines schoon en snijd ze in plakken van minder dan ½ cm.

2
2
  • 2 tl grof zeezout

Leg ze op een bord, bestrooi ze met zout, leg daar weer een bord op en daarop iets zwaars, zodat het bittere vocht uit het vruchtvlees wordt geperst

3
3

Spoel de aubergines na minimaal een uur af met koud water en dep ze droog met een schone doek. Wrijf om er zo veel mogelijk vocht uit te krijgen.

4
4
  • 4 el zonnebloemolie

Verhit de zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak 1/4 van de aubergines in 6 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.

5
5
  • 12 el zonnebloemolie

Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de aubergine.

6
6
  • 850 g tomaten

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de tomaten in kwarten en verhit ze ca. 5 min. in een pan met dikke bodem op laag vuur totdat ze zacht en waterig worden.

7
7
  • 10 g basilicum

Pureer met de staafmixer en duw de saus met de bolle kant van een lepel door een zeef boven een pan. Breng op smaak met zout en de basilicumblaadjes.

8
8
  • 250 g mozzarella

Snijd ondertussen de mozzarella in dunne plakjes.

9
9
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 el olijfolie

Doe een paar eetlepels van de saus in een met olie ingevette ovenschaal, maak dan een laagje van de gebakken aubergines, bestrooi ze met Parmezaanse kaas.

10
10
  • 1 el Losgeklopt ei
  • 5 g basilicum

Maak nog een laagje met plakjes mozzarella, een paar basilicumblaadjes en het losgeklopte ei.

11
11
  • 30 geraspte Parmezaanse kaas
  • 15 g basilicum
  • 2 el Losgeklopt ei

Begin weer van voren af aan, met de saus, aubergines, Parmezaanse kaas, mozzarella, basilicum, het ei en dan nog een keer van voren af aan, zodat je minstens 3 lagen in totaal hebt.

12
12
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas

Eindig met tomatensaus en Parmezaanse kaas. Zet de schaal ca. 40-45 min. in de oven.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht ook maken met aubergines die je voor het bakken door ei en bloem haalt. Zo wordt de smaak nog verfijnder; het gerecht is dan niet meer glutenvrij.

combinatietip:

Je kunt parmigiana ook maken met 500 g aubergines en 500 g courgettes.

combinatietip:

Lekker met een groene salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.