Zalm­koek­jes met ge­pof­te aard­ap­pel en prei

Leuk, de uitgeholde aardappel gebruik je om het aardappel-preimengsel in te serveren.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 470 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 55 min. oventijd
(11)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Leuk, de uitgeholde aardappel gebruik je om het aardappel-preimengsel in te serveren. 4 personen
3 11

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal
  • keukenmachine

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Wikkel elke aardappel in een stuk aluminiumfolie en doe in een ovenschaal. Pof de aardappelen ca. 55 min. in het midden van de oven. Was ondertussen de prei en snijd in dunne ringen.
  2. Verhit 30 gram van de boter in een pan met dikke bodem. Bak de prei 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de wijn en het water toe en laat de prei met de deksel op de pan op laag vuur 20 min. stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Houd 4 takjes dille achter voor garnering en snijd de rest grof. Rasp de gele schil van 1 citroen. Snijd de zalm in stukken. Doe de zalm, dille en het citroenrasp in de keukenmachine. Voeg het paneermeel en het ei toe en breng op smaak met peper en zout. Maal kort tot een grof mengsel. Vorm met natte handen 4 koekjes van het zalmmengsel. Verhit 15 gram van de boter in een koekenpan. Bak de zalmkoekjes in 6 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie.
  4. Voeg de crème fraîche aan de prei toe en laat nog 2 min. op laag vuur stoven Controleer na 55 min. of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als die er gemakkelijk uitkomt, zijn ze gaar. Haal de aardappelen voorzichtig uit de folie. Snijd de bovenkant over de lengte in. Schep met een lepel het aardappelkruim eruit en meng met de prei. Schep het aardappel-preimengsel terug in de aardappel en garneer met de achtergehouden dille. Snijd de andere citroen in partjes. Serveer de zalmkoekjes met de gevulde aardappel en de partjes citroen.

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht helemaal maken met biologische ingrediënten.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 470 kcal
  • eiwit 23 g
  • koolhydraten 32 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 85 mg
  • vezels 6 g
Tags

Zalmkoekjes met gepofte aardappel en prei

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zalm­koek­jes met ge­pof­te aard­ap­pel en prei

1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
  • 4 grote iets kruimige aardappelen

Wikkel elke aardappel in een stuk aluminiumfolie en doe in een ovenschaal. Pof de aardappelen ca. 55 min. in het midden van de oven.

3
  • 2 preien

Was ondertussen de prei en snijd in dunne ringen.

4
  • 30 g boter

Verhit 2/3 van de boter in een pan met dikke bodem. Bak de prei 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.

5
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml kraanwater

Voeg de wijn en het water toe en laat de prei met de deksel op de pan op laag vuur 20 min. stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

6
  • 15 g dille

Houd 4 takjes dille achter voor garnering en snijd de rest grof.

7
  • 1 citroen
  • 300 g zalm

Rasp de gele schil van 1 citroen. Snijd de zalm in stukken. Doe de zalm, dille en het citroenrasp in de keukenmachine.

8
  • 2 el paneermeel
  • 1 ei

Voeg het paneermeel en het ei toe en breng op smaak met peper en zout. Maal kort tot een grof mengsel.

9

Vorm met natte handen 4 koekjes van het zalmmengsel.

10
  • 15 g boter

Verhit de rest van de boter in een koekenpan. Bak de zalmkoekjes in 6 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie.

11
  • 50 g crème fraîche

Voeg de crème fraîche aan de prei toe en laat nog 2 min. op laag vuur stoven

12

Controleer na 55 min. of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als die er gemakkelijk uitkomt, zijn ze gaar.

13

Haal de aardappelen voorzichtig uit de folie. Snijd de bovenkant over de lengte in. Schep met een lepel het aardappelkruim eruit en meng met de prei.

14
  • 1 citroen

Schep het aardappel-preimengsel terug in de aardappel en garneer met de achtergehouden dille. Snijd de andere citroen in partjes.

15

Serveer de zalmkoekjes met de gevulde aardappel en de partjes citroen. Lekker!

bereidingstip:

Je kunt dit gerecht helemaal maken met biologische ingrediënten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.