Vlecht­brood met maan­zaad

Niets zo leuk als een vlecht maken van je eigen deeg, een pronkstuk op de ontbijttafel.

(25)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands brunch Niets zo leuk als een vlecht maken van je eigen deeg, een pronkstuk op de ontbijttafel. 1 stuks
4 25

Ingrediënten

1 stuk

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bloem, suiker, gist, boter, het water, zout en 1 ei in een kom. Kneed in 10 min. tot een samenhangend elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  2. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een streng van 30 cm lang. Druk aan 1 kant de uiteinden aan elkaar vast en vlecht het tot het andere uiteinde en druk op dezelfde manier vast. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het vlechtbrood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
  3. Verwijder de folie. Splits het 2e ei en bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier. Bestrooi met het maanzaad.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Neem uit de oven en laat in 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.

bereidingstip:

Je kunt ook een staande mixer gebruiken. Meng dan op lage snelheid met een deeghaak in 6 min. tot een samenhangend elastisch deeg.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 2.315 kcal
  • eiwit 81 g
  • koolhydraten 363 g
  • vet 55 g
    waarvan verzadigd 28 g
  • natrium 1.915 mg
  • vezels 22 g
Tags
Ook te zien in

Vlechtbrood met maanzaad

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Vlecht­brood met maan­zaad

1
  • 500 g bloem
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 45 g boter
  • 250 ml kraanwater
  • 2 tl fijn zeezout
  • 1 ei

Doe de bloem, suiker, gist, boter, het water, zout en ei in een kom. Kneed in 10 min. tot een samenhangend elastisch deeg.

2

Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

3

Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een streng van 30 cm lang.

4

Druk aan 1 kant de uiteinden aan elkaar vast en vlecht het tot het andere uiteinde en druk op dezelfde manier vast. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

5

Dek het vlechtbrood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.

6
  • 1 ei
  • 1 el maanzaad

Verwijder de folie. Splits het ei en bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier. Bestrooi met het maanzaad.

7

Verwarm de oven voor op 200 °C.

8

Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Neem uit de oven en laat in 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Lekker!

bereidingstip:

Je kunt ook een staande mixer gebruiken. Meng dan op lage snelheid met een deeghaak in 6 min. tot een samenhangend elastisch deeg.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.