Ge­fri­tuur­de ri­sot­to­bal­le­tjes met moz­za­rel­la

Arancini zijn de Siciliaanse variant van bitterballen. Handig: je kunt ze van tevoren maken en vlak voor serveren frituren.

  • borrelhapje
  • 8 personen
  • 495 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 15 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(14)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans borrelhapje Arancini zijn de Siciliaanse variant van bitterballen. Handig: je kunt ze van tevoren maken en vlak voor serveren frituren. 8 personen
3 14

Ingrediënten

Keukenspullen
  • frituurpan of ruime pan
  • keukenthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de knoflook fijn. Breng een pan met het water en de bouillontabletten aan de kook. Houd de bouillon heet op laag vuur. Verhit de boter in een andere pan en fruit de knoflook 2 min. Voeg de risottorijst toe en fruit 3 min. mee. Voeg een soeplepel bouillon toe aan de rijst en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg weer een lepel toe en ga door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 min.
  2. Meng de tapenade en Parmezaanse kaas erdoor en schep de risotto in een ruime lage schaal. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.
  3. Laat de mozzarellabolletjes uitlekken. Schep een flinke eetlepel risotto in je hand. Duw er een bolletje in en vorm tot een balletje. Herhaal tot je er 24 hebt. Doe de bloem in een diep bord, klop de eieren los in een ander diep bord en doe de panko in weer een ander diep bord. Haal de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
  4. Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met de keukenthermometer. Frituur de balletjes in kleine porties in 4 min. goudbruin.
  5. Serveer de balletjes in kleine bakjes, eventueel gevuld met wat waterkers.

variatietip:

Je kunt in plaats van panko ook paneermeel gebruiken.

bewaartip:

Je kunt de risottoballetjes een dag van tevoren maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Begin vlak voor serveren met het rollen van de balletjes door de bloem, het ei en de panko en frituur ze.

video

Fri­tu­ren

Instructievideo - 01:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 17 g
  • koolhydraten 46 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 750 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Gefrituurde risottoballetjes met mozzarella

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­fri­tuur­de ri­sot­to­bal­le­tjes met moz­za­rel­la

1
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook

Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de knoflook fijn.

2
  • 1.2 liter kraanwater
  • 2 kippenbouillontabletten

Breng een pan met het water en de bouillontabletten aan de kook. Houd de bouillon heet op laag vuur.

3
  • 25 g boter
  • 300 g risottorijst

Verhit de boter in een andere pan en fruit de knoflook 2 min. Voeg de risottorijst toe en fruit 3 min. mee.

4

Voeg een soeplepel bouillon toe aan de rijst en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg weer een lepel toe en ga door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 min.

5
  • 1 el truffel-paddenstoelentapenade

Meng de tapenade en Parmezaanse kaas erdoor en schep de risotto in een ruime lage schaal. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.

6
  • 24 minimozzarellabolletjes

Laat de mozzarellabolletjes uitlekken. Schep een flinke eetlepel risotto in je hand. Duw er een bolletje in en vorm tot een balletje. Herhaal tot je er 24 hebt.

7
  • 75 g bloem
  • 2 eieren
  • 100 g panko

Doe de bloem in een diep bord, klop de eieren los in een ander diep bord en doe de panko in weer een ander diep bord.

8

Haal de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.

9
  • 1½ liter arachideolie

Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met de keukenthermometer.

10

Frituur de balletjes in kleine porties in 4 min. goudbruin.

11

Serveer de balletjes in kleine bakjes, eventueel gevuld met wat waterkers. Lekker!

variatietip:

Je kunt in plaats van panko ook paneermeel gebruiken.

bewaartip:

Je kunt de risottoballetjes een dag van tevoren maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Begin vlak voor serveren met het rollen van de balletjes door de bloem, het ei en de panko en frituur ze.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.