Zoe­te blik­sem met ap­pel en spek

Da’s weer eens wat anders. De zoete aardappel komt van de andere kant van de oceaan, maar smaakt ook heerlijk in de Hollandse keuken.

(181)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Da’s weer eens wat anders. De zoete aardappel komt van de andere kant van de oceaan, maar smaakt ook heerlijk in de Hollandse keuken. 4 personen
3 181

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • grillpan
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en doe deze in een ruime pan water met zout. Breng aan de kook en kook in 15 min. gaar. Giet de aardappelen af, doe terug in de pan en laat van het vuur af met de deksel op de pan droogstomen.
  2. Schil ondertussen de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een ruime koekenpan en stoof hierin de appel en ui 10 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
  3. Snijd ondertussen het spek in de lengte in 8 plakjes. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de speklapjes 5 min. Keer halverwege.
  4. Doe de gestoofde appel en ui bij de aardappelen en stamp met de pureestamper tot grove puree. Breng op smaak met de mosterd en flink wat peper en eventueel zout. Serveer met de gegrilde speklapjes.
video

Pu­re­ren

Instructievideo - 00:51 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 565 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 1.325 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Zoete bliksem met appel en spek

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zoe­te blik­sem met ap­pel en spek

1
  • 500 g kruimige aardappelen
  • 500 g zoete aardappelen

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en doe deze in een ruime pan water met zout. Breng aan de kook en kook in 15 min. gaar.

2

Giet de aardappelen af, doe terug in de pan en laat van het vuur af met de deksel op de pan droogstomen.

3
  • 2 friszoete appels
  • 2 uien

Schil ondertussen de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de uien in halve ringen.

4
  • 50 g boter

Verhit de boter in een ruime koekenpan en stoof hierin de appel en ui 10 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan.

5
  • 250 g gerookt ontbijtspek

Snijd ondertussen het spek in de lengte in 8 plakjes.

6

Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de speklapjes 5 min. Keer halverwege.

7

Doe de gestoofde appel en ui bij de aardappelen en stamp met de pureestamper tot grove puree.

8
  • 1 el grove mosterd

Breng op smaak met de mosterd en flink wat peper en eventueel zout. Serveer met de gegrilde speklapjes. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.