Feest­stol

Dé guilty pleasure met kerst, de feeststol, is dit jaar homemade! Wordt-ie daar gezonder van? Nope. Lekkerder? Jaaa.

  • brunch
  • 10 personen
  • 590 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 45 min. oventijd
(20)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
brunch Dé guilty pleasure met kerst, de feeststol, is dit jaar homemade! Wordt-ie daar gezonder van? Nope. Lekkerder? Jaaa. 10 personen
3 20

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de boter, de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Zet het vuur uit en wacht tot de boter gesmolten is. Rasp de gele schil van de citroen. Meng het rasp met de broodmix, suiker, koekkruiden en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het meel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Neem uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad in 8 min. soepel. Vorm er een bal van. Leg het deeg in een kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  2. Doe ondertussen de rozijnen en krenten in een kom en schenk er zo veel kokend water over, dat ze onderstaan. Laat ze 15 min. wellen. Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de hazel- en pistachenoten grof. Splits het ei, kneed de dooier door de amandelspijs en maak hier een rol van (het eiwit wordt niet gebruikt). Laat de rozijnen en krenten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de rozijnen, krenten, abrikozen, hazelnoten en pistachenoten. Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten erdoor. Duw het deeg uit tot een ronde lap. Leg de rol amandelspijs in het midden. Vouw de helft van het deeg over de spijs en de andere helft daaroverheen, zodat de spijs helemaal bedekt is. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek losjes af met een met bloem bestoven, schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak de stol ca. 10 min. in de oven.
  4. Smelt ondertussen de boter. Bestrijk de stol ermee, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 35 min. op 180 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Laat 10 min. afkoelen op de bakplaat. Laat verder afkoelen op een rooster. Bestuif vlak voor serveren met de poedersuiker.
video

Ci­trus snij­den

Instructievideo - 01:15 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 590 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 67 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 230 mg
  • vezels 5 g
Tags

Feeststol

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Feest­stol

1
  • 60 g boter
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml kraanwater

Verwarm de boter, de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Zet het vuur uit en wacht tot de boter gesmolten is.

2
  • 1 citroen
  • 350 g broodmix wit
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 3 tl koekkruiden
  • 2 tl zout

Rasp de gele schil van de citroen. Meng het rasp met de broodmix, suiker, koekkruiden en het zout in een grote kom.

3

Maak een kuiltje in het meel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg.

4
  • 1 el bloem om te bestuiven

Neem uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad in 8 min. soepel. Vorm er een bal van.

5

Leg het deeg in een kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

6
  • 100 g rozijnen
  • 75 g krenten

Doe ondertussen de rozijnen en krenten in een kom en schenk er zo veel kokend water over, dat ze onderstaan. Laat ze 15 min. wellen.

7
  • 100 g gewelde abrikozen zonder pit
  • 95 g hazelnoten
  • 95 g pistachenoten

Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de hazel- en pistachenoten grof.

8
  • 1 ei
  • 300 g amandelspijs

Splits het ei, kneed de dooier door de amandelspijs en maak hier een rol van (het eiwit wordt niet gebruikt).

9

Laat de rozijnen en krenten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

10

Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de rozijnen, krenten, abrikozen, hazelnoten en pistachenoten.

11

Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten erdoor. Duw het deeg uit tot een ronde lap. Leg de rol amandelspijs in het midden.

12

Vouw de helft van het deeg over de spijs en de andere helft daaroverheen, zodat de spijs helemaal bedekt is.

13
  • 1 el bloem om te bestuiven

Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek losjes af met een met bloem bestoven, schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

14

Verwarm de oven voor op 190 °C.

15
  • 40 g boter

Bak de stol ca. 10 min. in de oven. Smelt ondertussen de boter.

16

Bestrijk de stol ermee, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 35 min. op 180 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt.

Tip: Dek losjes af met aluminiumfolie als het brood te donker wordt.

17
  • 10 g poedersuiker om te bestuiven

Laat 10 min. afkoelen op de bakplaat. Laat verder afkoelen op een rooster. Bestuif vlak voor serveren met de poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.