Aard­ap­pel-bloem­kool­gra­tin met ha­zel­noot

Romige groenteverrassing uit de oven.

(17)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans bijgerecht Romige groenteverrassing uit de oven. 4 personen
3 17

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (10 x 15 cm)
  • 4 eenpersoonsovenschaaltjes

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Rooster de hazelnoten in de ovenschaal in ca. 8 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
  3. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Rasp de kaas. Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de aardappelblokjes samen met de bloemkoolroosjes 5 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  4. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer met een garde de bloem ca. 3 min. op laag vuur (roux). Voeg al roerend de melk toe en roer tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de aardappel en bloemkool over de eenpersoonsovenschaaltjes en schenk de kaassaus erover.
  5. Gratineer de schaaltjes ca. 15 min. in het midden van de oven. Hak ondertussen de hazelnoten grof en strooi ze na 10 min. oventijd over de gratin.

bewaartip:

Je kunt de gratin 2 dagen van tevoren maken. Gratineer het gerecht op de dag zelf in de oven en bestrooi met de hazelnoten. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bak de gratin 5 min. langer als ze vanuit de koelkast de oven in gaan.

video

Roux ma­ken

Instructievideo - 00:45 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 435 kcal
  • eiwit 19 g
  • koolhydraten 23 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 225 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel-bloem­kool­gra­tin met ha­zel­noot

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 50 g hazelnoten

Rooster de hazelnoten in de ovenschaal in ca. 8 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.

3
3
  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 150 g gruyère

Breng ondertussen een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Rasp de kaas.

4
4
  • 300 g bloemkool

Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de aardappelblokjes samen met de bloemkoolroosjes 5 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.

5
5
  • 25 g boter
  • 25 g bloem

Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer met een garde de bloem ca. 3 min. op laag vuur (roux).

6
6
  • 300 ml volle melk

Voeg al roerend de melk toe en roer tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.

7
7
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat

Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout.

8
8

Verdeel de aardappel en bloemkool over de eenpersoonsovenschaaltjes en schenk de kaassaus erover.

9
9

Gratineer de schaaltjes ca. 15 min. in het midden van de oven. Hak ondertussen de hazelnoten grof en strooi ze na 10 min. oventijd over de gratin.

Gratineren

Instructievideo

00:39 min.

bewaartip:

Je kunt de gratin 2 dagen van tevoren maken. Gratineer het gerecht op de dag zelf in de oven en bestrooi met de hazelnoten. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bak de gratin 5 min. langer als ze vanuit de koelkast de oven in gaan.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.