Ree­bout met tijm en port­saus

Kerstgerecht om mee te pronken.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 520 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 45 min. oventijd
(25)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Kerstgerecht om mee te pronken. 4 personen
2 25

Ingrediënten

Keukenspullen
  • braadslee
  • vleesthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de knoflooktenen in de lengte. Vet de braadslee in met olie. Dep de reebout droog met keukenpapier. Maak er met een mes 12 kleine inkepingen in. Vul ze elk met ½ teen knoflook en 1 takje tijm (pikeren). Bestrooi met peper en zout.
  2. Verhit 3 el boter en de olie in een grote koekenpan en bak de bout in 5 min. rondom aan. Het geeft niet als het bot uit de pan steekt. Leg de bout in de braadslee, schenk het bakvet erover en verdeel de rest van de boter in vlokken erover. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. Bak de bout in ca. 45 min. gaar of tot de thermometer 70 °C aangeeft. Bedruip elke 15 min. met bakvet.
  3. Neem het vlees uit de oven en schep het braadvet uit de braadslee. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten. Schep ondertussen het braadvet van de reebout in een steelpan. Voeg de port en wildfond toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 15 min. inkoken. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de reebout met de saus.

combinatietip:

Lekker met aardappelgratin.

Tip:

*Dit vlees kun je voor de feestdagen online bestellen via ah.nl/meesterslager (van 26 november t/m 19 december 2016). Haal het vlees op in de winkel, bij een AH Pick Up Point of laat het thuisbezorgen op 23 of 24 december 2016.

bewaartip:

Je kunt de reebout 4 uur van tevoren pikeren. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 37 g
  • koolhydraten 8 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 17 g
  • natrium 130 mg
Tags
Ook te zien in

Reebout met tijm en portsaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ree­bout met tijm en port­saus

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 6 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 900 g reebout

Halveer de knoflooktenen in de lengte. Vet de braadslee in met olie. Dep de reebout droog met keukenpapier.

3
3
  • 12 takjes tijm

Maak er met een mes 12 kleine inkepingen in. Vul ze elk met ½ teen knoflook en 1 takje tijm (pikeren). Bestrooi met peper en zout.

4
4
  • 3 el boter
  • 3 el olijfolie

Verhit de boter en de olie in een grote koekenpan en bak de bout in 5 min. rondom aan. Het geeft niet als het bot uit de pan steekt.

5
5
  • 2 el boter

Leg de bout in de braadslee, schenk het bakvet erover en verdeel de boter in vlokken erover.

6
6

Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. Bak de bout in ca. 45 min. gaar of tot de thermometer 70 °C aangeeft. Bedruip elke 15 min. met bakvet.

7
7

Neem het vlees uit de oven. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten.

8
8
  • 200 ml rode port
  • 4 el wildfond

Schep ondertussen het braadvet van de reebout in een steelpan. Voeg de port en wildfond toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 15 min. inkoken.

9
9
  • 50 ml slagroom

Voeg de slagroom toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de reebout met de saus.

combinatietip:

Lekker met aardappelgratin.

bewaartip:

Je kunt de reebout 4 uur van tevoren pikeren. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.