Os­sen­haas met jus

Een echt pronkstuk voor de feestdagen.

(34)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Een echt pronkstuk voor de feestdagen. 15 personen
3 34

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vleesthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de ossenhaas uitlekken en dep goed droog met keukenpapier. Aan de bovenzijde van de ossenhaas zit een vlies, deze kun je met een zeer scherp mes verwijderen. Eventuele vetstukjes geven smaak maar kun je ook wegsnijden. Maak een kleine inkeping in het vlies en zet de punt van het mes onder het vlies. Pak het stukje vlies met de vingers en laat het mes met de snijkant schuin naar boven langs de onderkant van het vlies lopen en trek het voorzichtig mee.
  2. Controleer met de vleesthermometer of het vlees op kamertemperatuur is (minimaal 18 °C in de kern). Verhit de boter en de olie in de braadpan. Bestrooi de ossenhaas met peper en zout en leg in de pan. Bak rondom op hoog vuur 5 min. bruin. Als je geen pan hebt die groot genoeg is, halveer dan de ossenhaas en gebruik 2 pannen. Zet het vuur laag en bak ca. 20 min. of tot een kerntemperatuur van 50°C (rood), of bak naar wens. Keer regelmatig. Neem het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
  3. Schenk het water in de pan en laat 2 min. inkoken. Roer de aanbaksels los. Snijd het vlees in plakken en serveer met de jus.

combinatietip:

Lekker met citroenaardappelen uit de oven (kijk voor het recept elders op ah.nl/allerhande) en bimi.

Tip:

*Dit vlees kun je voor de feestdagen online bestellen via ah.nl/meesterslager (van 26 november t/m 19 december 2016). Haal het vlees op in de winkel, bij een AH Pick Up Point of laat het thuisbezorgen op 23 of 24 december 2016.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 170 kcal
  • eiwit 24 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 50 mg
Tags
Ook te zien in

Ossenhaas met jus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Os­sen­haas met jus

1
1
  • 1800 g ossenhaas

Laat de ossenhaas uitlekken en dep goed droog met keukenpapier.

2
2

Aan de bovenzijde van de ossenhaas zit een vlies, deze kun je met een zeer scherp mes verwijderen. Eventuele vetstukjes geven smaak maar kun je ook wegsnijden.

3
3

Maak een kleine inkeping in het vlies en zet de punt van het mes onder het vlies.

4
4

Pak het stukje vlies met de vingers en laat het mes met de snijkant schuin naar boven langs de onderkant van het vlies lopen en trek het voorzichtig mee.

5
5

Controleer met de vleesthermometer of het vlees op kamertemperatuur is (minimaal 18 °C in de kern).

6
6
  • 75 g boter
  • 50 ml olijfolie

Verhit de boter en de olie in de braadpan. Bestrooi de ossenhaas met peper en zout en leg in de pan.

7
7

Bak rondom op hoog vuur 5 min. bruin. Als je geen pan hebt die groot genoeg is, halveer dan de ossenhaas en gebruik 2 pannen.

8
8

Zet het vuur laag en bak ca. 20 min. of tot een kerntemperatuur van 50°C (rood), of bak naar wens. Keer regelmatig.

Tip: Voor rosé bak je het vlees tot een kerntemperatuur van 55°C, voor medium/doorbakken is dit 60°C en voor doorbakken 65°C.

9
9

Neem het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.

10
10
  • 50 ml kraanwater

Schenk het water in de pan en laat 2 min. inkoken. Roer de aanbaksels los.

11
11

Snijd het vlees in plakken en serveer met de jus.

combinatietip:

Lekker met citroenaardappelen uit de oven (kijk voor het recept elders op ah.nl/allerhande) en bimi.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.