Ge­hakt­brood met ba­si­li­cum, pad­den­stoe­len en spek

Met liefde en aandacht het lekkerste uit de oven.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 475 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 5 min. wachten
    • 45 min. oventijd
(154)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
amerikaans hoofdgerecht Met liefde en aandacht het lekkerste uit de oven. 4 personen
3 154

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 20 cm)
  • cakevorm (30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken. Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout. Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.
  3. Bak de paddenstoelenmelange 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de paddenstoelen in de pan en bak 5 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.
  4. Vet de cakevorm en ovenschaal in. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de paddenstoelen erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.
  5. Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.

combinatietip:

Lekker met risotto en artisjoksalade. Zie recept elders op ah.nl/allerhande.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 21 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 985 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­hakt­brood met ba­si­li­cum, pad­den­stoe­len en spek

1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
  • 15 g funghi porcini
  • 100 ml kokend water

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken.

3
  • 150 g prei
  • 1 teen knoflook

Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.

4
  • 100 g spekreepjes

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit.

5
  • 500 g half-om-halfgehakt

Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout.

6
  • 3 sneetjes witbrood
  • 100 ml melk

Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk.

7

Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.

8
  • 200 g paddenstoelenmelange

Bak de paddenstoelenmelange 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet.

9

Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt.

10

Voeg het vocht toe aan de paddenstoelen in de pan en bak 5 min. op hoog vuur.

11
  • 15 g basilicum

Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.

12

Vet de cakevorm en ovenschaal in.

13

Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de paddenstoelen erover en dek af met de rest van het gehakt.

14
  • 250 g romaatjes

Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.

15

Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm.

16

Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop. Bon appétit!

combinatietip:

Lekker met risotto en artisjoksalade. Zie recept elders op ah.nl/allerhande.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.