Her­ten­bief­stuk met port­saus en knol­sel­de­rij­gra­tin

Perfect duo: hertenbiefstuk en zachte gratin van knolselderij en kaas.

(43)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Perfect duo: hertenbiefstuk en zachte gratin van knolselderij en kaas. 4 personen
3 43

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (Ø 26 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in flinterdunne plakjes. Vet de ovenschaal in. Leg de aardappel en knolselderij om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.
  2. Pers de knoflook uit en meng met de slagroom, peper en eventueel zout. Schenk over de groenten. Rasp de kaas en strooi over de groenten. Dek af met aluminiumfolie. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Verwijder de folie halverwege.
  3. Bestrooi de biefstukken met peper en eventueel zout. Doe de gevogeltefond in een hapjespan en laat in 8 min. op hoog vuur inkoken tot er 1/3 over is. Voeg de tijm, port en kersen toe en laat opnieuw in 8 min. inkoken tot er 1/3 over is.
  4. Verhit ondertussen de boter in een ruime koekenpan en bak de biefstukken 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Neem uit de pan, leg op een warm bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 min. rusten.
  5. Schenk het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en voeg de saus toe aan de aanbaksels in de pan. Roer de aanbaksels los en verwarm de saus op middelhoog vuur. Serveer de biefstukken met de portsaus en knolselderijgratin.

bereidingstip:

Je kunt de diepvrieskersen ook vervangen door kersen uit pot (bijv. zwarte kersen op lichte siroop, pot 370 ml, HAK)

Tip:

Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verarm afgedekt met aluminiumfolie in 20 min. op in een voorverwarmde oven op 180 °C

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 625 kcal
  • eiwit 37 g
  • koolhydraten 41 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 445 mg
  • vezels 13 g
Tags
Ook te zien in

Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderijgratin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Her­ten­bief­stuk met port­saus en knol­sel­de­rij­gra­tin

1
1
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 1 knolselderij

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in flinterdunne plakjes.

2
2

Vet de ovenschaal in. Leg de aardappel en knolselderij om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.

3
3
  • 2 tenen knoflook
  • 125 ml slagroom

Pers de knoflook uit en meng met de slagroom, peper en eventueel zout. Schenk over de groenten.

4
4
  • 100 g gruyère

Rasp de kaas en strooi over de groenten. Dek af met aluminiumfolie.

5
5

Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Verwijder de folie halverwege.

6
6
  • 4 hertenbiefstukken
  • 380 ml gevogeltefond

Bestrooi de biefstukken met peper en eventueel zout. Doe de gevogeltefond in een hapjespan en laat in 8 min. op hoog vuur inkoken tot er 1/3 over is.

7
7
  • 3 takjes tijm
  • 150 ml tawny port
  • 250 g kersen

Voeg de tijm, port en kersen toe en laat opnieuw in 8 min. inkoken tot er 1/3 over is.

8
8
  • 20 g boter

Verhit ondertussen de boter in een ruime koekenpan en bak de biefstukken 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege.

9
9

Neem uit de pan, leg op een warm bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 min. rusten.

10
10

Schenk het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en voeg de saus toe aan de aanbaksels in de pan.

11
11

Roer de aanbaksels los en verwarm de saus op middelhoog vuur. Serveer de biefstukken met de portsaus en knolselderijgratin.

bereidingstip:

Je kunt de diepvrieskersen ook vervangen door kersen uit pot (bijv. zwarte kersen op lichte siroop, pot 370 ml, HAK)

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.