Heel Hol­land Bakt: ci­troen­taart

Een van de favorieten van Heel Holland Bakt. Serveer de taart warm of afgekoeld.

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 415 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 30 min. wachten
    • 1 uur oventijd
(159)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Een van de favorieten van Heel Holland Bakt. Serveer de taart warm of afgekoeld. 8 personen
2 159

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • bakpapier
  • taartvorm met gegolfde rand en losse bodem (23 cm)
  • blindbakvulling (Heel Holland Bakt)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine. Druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Voeg de eidooier en het water toe en maal tot alles in klompjes aan elkaar hangt. Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en vorm er een bal van. Kneed het deeg slechts twee of drie keer door om het glad te maken.
  2. Leg een stuk bakpapier op het werkvlak. Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier. Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe. Bestuif de bodem van de vorm met bloem.
  3. Leg de deegbal midden op de bodem. Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.
  4. Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien. Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.
  5. Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken. Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm. Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm. Druk het deeg gelijkmatig in de golfjes zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven. Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht. Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verruil de plasticfolie voor bakpapier en leg daarop de blindbakvulling. Bak de bodem 12-15 minuten blind, tot hij stevig is. Verwijder de blindbakvulling. Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes; houd het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.
  7. Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 10-12 minuten goudgeel en droog. Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.
  8. Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los. Roer de resterende ingrediënten erdoor, klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan. Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 minuten, tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn. Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal. Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.

Tip:

bron: Heel Holland Bakt – bakboek voor thuisbakkers

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 415 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 50 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 60 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Heel Holland Bakt: citroentaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Heel Hol­land Bakt: ci­troen­taart

1
1
  • 175 g bloem
  • 100 g koude boter
  • 25 g poedersuiker

Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine. Druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt.

2
2
  • 1 eidooier
  • 1 el koud kraanwater

Voeg de eidooier en het water toe en maal tot alles in klompjes aan elkaar hangt.

3
3
  • 2 g bloem

Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en vorm er een bal van. Kneed het deeg slechts twee of drie keer door om het glad te maken.

Tip: Het deeg kan wat zacht zijn als de boter dat ook was. Wikkel het deeg dan in plasticfolie en leg het 15 minuten in de koelkast.

4
4

Leg een stuk bakpapier op het werkvlak. Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier.

5
5
  • 2 g bloem

Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe. Bestuif de bodem van de vorm met bloem.

6
6

Leg de deegbal midden op de bodem. Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.

7
7

Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien. Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.

8
8

Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken. Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm.

9
9

Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm. Druk het deeg gelijkmatig in de golfjes zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven.

10
10

Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht. Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen.

11
11

Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 min. in de koelkast.

12
12

Verwarm de oven voor op 200 °C.

13
13

Verruil de plasticfolie voor bakpapier en leg daarop de blindbakvulling. Bak de bodem 12-15 min. blind, tot hij stevig is. Verwijder de blindbakvulling.

14
14

Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes; houd het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.

15
15

Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 10-12 min. goudgeel en droog. Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt.

16
16

Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.

17
17
  • 5 grote eieren

Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los.

18
18
  • 125 ml slagroom
  • 225 g kristalsuiker
  • 3 citroenen

Roer de resterende ingrediënten erdoor, klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan.

19
19

Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 min., tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn.

20
20

Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal.

21
21
  • 1 el poedersuiker

Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.