Cro­que mon­si­eur

De Franse, smeuïge variant op de tosti: met romige bechamel en pittige gruyère.

(40)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans lunch De Franse, smeuïge variant op de tosti: met romige bechamel en pittige gruyère. 4 personen
3 40

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de kapjes van het brood. Snijd het brood in 8 sneetjes en rooster ze tijdens het voorverwarmen van de oven ca. 4 min.
  2. Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden totdat de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min. Voeg al roerend de melk toe en breng aan de kook. Voeg de nootmuskaat, peper en eventueel zout toe en laat 5 min. op laag vuur koken tot bechamel.
  3. Bestrijk elk sneetje brood aan 1 kant met ½ el mosterd. Leg 4 sneetjes met de mosterdkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van de bechamel en de kaas erover. Leg hierop een plak ham en dek af met de rest van de sneetjes brood met de mosterdkant naar onderen. Verdeel de rest van de bechamel erover en bestrooi met de kaas. Bak ca. 10 min. in het midden van de oven.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 28 g
  • koolhydraten 37 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 975 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Croque monsieur

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cro­que mon­si­eur

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 1 meerzadenbrood

Snijd de kapjes van het brood. Snijd het brood in 8 sneetjes.

3
3

Rooster de sneetjes brood tijdens het voorverwarmen van de oven ca. 4 min.

4
4
  • 25 g boter

Smelt ondertussen de boter in een steelpan.

5
5
  • 25 g bloem

Voeg de bloem toe aan de boter. Laat al roerend op laag vuur gaar worden totdat de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.

Roux maken

Instructievideo

00:45 min.

6
6
  • 250 ml melk
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat

Voeg al roerend de melk toe aan het botermengsel en breng aan de kook. Voeg de nootmuskaat, peper en eventueel zout toe en laat 5 min. op laag vuur koken tot bechamel.

7
7
  • 4 el dijonmosterd

Bestrijk elk sneetje brood aan 1 kant met ½ el mosterd.

8
8
  • 75 g geraspte gruyère

Leg 4 sneetjes met de mosterdkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van de bechamel en de kaas erover.

9
9
  • 4 plakken boeren streekham

Leg hierop een plak ham en dek af met de rest van de sneetjes brood met de mosterdkant naar onderen.

10
10
  • 75 g geraspte gruyère

Verdeel de rest van de bechamel erover en bestrooi met de kaas. Bak ca. 10 min. in het midden van de oven.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.