Qui­che met gor­gon­zo­la en vijg

Pittige gorgonzola, zoete vijg, fris basilicum en lichtzure crème fraîche: deze quiche heeft zo veel smaak, daar heb je vlees noch vis bij nodig.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 490 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 25 min. oventijd
(54)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Pittige gorgonzola, zoete vijg, fris basilicum en lichtzure crème fraîche: deze quiche heeft zo veel smaak, daar heb je vlees noch vis bij nodig. 4 personen
2 54

Ingrediënten

Keukenspullen
  • langwerpige quichevorm met losse bodem (12 x 35 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het filodeeg ontdooien en dek af met een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen. Smelt de boter in een steelpan.
  2. Vet de quichevorm in. Verdeel 2 vellen filodeeg over de bodem van de vorm en bestrijk met gesmolten boter. Leg hier 2 vellen filodeeg op en bestrijk met boter. Leg het laatste vel in het midden en bestrijk ook met boter. Vouw de overhangende randen losjes naar binnen. Bak de bodem ca. 10 min. in het midden van de oven.
  3. Maak de kastanjechampignons schoon en halveer de kleine champignons. Snijd de grotere in drieën. Meng de crème fraîche met de gorgonzola en het ei tot een egaal mengsel. Verdeel het over de quichebodem. Leg de champignons hier op, naast elkaar en met de snijkant naar boven. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven gaar.
  4. Snijd ondertussen de vijg in 8 parten. Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel de vijg erover en schenk de cremaceto er in streepjes over. Garneer met het basilicum.

variatietip:

In plaats van 1 verse vijg kun je ook 2 gedroogde vijgen in stukjes snijden (zak 200 g). En de gorgonzola picante kun je vervangen door een andere blauwaderkaas (bijv. Roquefort of Danish blue).

bewaartip:

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Bak de quiche dan af. Bewaar afgedekt in de koelkast. De quiche is koud, lauw en warm lekker. Verwarm hem in 15 min. afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven op 180 °C. Garneer daarna volgens met de vijg, balsamico en het basilicum.

video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 490 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 26 g
  • vet 37 g
    waarvan verzadigd 24 g
  • natrium 490 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Quiche met gorgonzola en vijg

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Qui­che met gor­gon­zo­la en vijg

1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
  • 5 vellen filodeeg
  • 50 g boter

Laat het filodeeg ontdooien en dek af met een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen. Smelt de boter in een steelpan.

3
  • 2 g boter

Vet de quichevorm in. Verdeel 2 vellen filodeeg over de bodem van de vorm en bestrijk met gesmolten boter.

4

Leg hier 2 vellen filodeeg op en bestrijk met boter. Leg het laatste vel in het midden en bestrijk ook met boter.

5

Vouw de overhangende randen losjes naar binnen. Bak de bodem ca. 10 min. in het midden van de oven.

6
  • 250 g kastanjechampignons

Maak de kastanjechampignons schoon en halveer de kleine champignons. Snijd de grotere in drieën.

7
  • 200 g crème fraîche
  • 100 g gorgonzola piccante 48+
  • 1 ei

Meng de crème fraîche met de gorgonzola en het ei tot een egaal mengsel. Verdeel het over de quichebodem.

8

Leg de champignons hier op, naast elkaar en met de snijkant naar boven. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven gaar.

9
  • 1 verse vijg

Snijd ondertussen de vijg in 8 parten.

10
  • 2 el cremaceto classico, 55% balsam
  • 8 blaadjes basilicum

Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel de vijg erover en schenk de cremaceto er in streepjes over. Garneer met het basilicum. Lekker!

variatietip:

In plaats van 1 verse vijg kun je ook 2 gedroogde vijgen in stukjes snijden (zak 200 g). En de gorgonzola picante kun je vervangen door een andere blauwaderkaas (bijv. Roquefort of Danish blue).

bewaartip:

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Bak de quiche dan af. Bewaar afgedekt in de koelkast. De quiche is koud, lauw en warm lekker. Verwarm hem in 15 min. afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven op 180 °C. Garneer daarna volgens met de vijg, balsamico en het basilicum.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.