Gries­meel­pud­ding met bes­sen­saus

Een echte klassieker en heel makkelijk zelf te maken. Romige pudding met een friszure saus van rode bessen.

  • nagerecht
  • 4 personen
  • 615 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 3 u. 30 min. wachten
(32)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands nagerecht Een echte klassieker en heel makkelijk zelf te maken. Romige pudding met een friszure saus van rode bessen. 4 personen
3 32

Ingrediënten

Keukenspullen
  • puddingvorm (1 liter)
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng in een steelpan de melk en slagroom aan de kook. Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit. Voeg het merg, griesmeel, de kaneel en 100 g suiker toe. Breng opnieuw aan de kook en laat al roerend met een garde 3 min. zachtjes doorkoken tot een dikke pap. Neem de pan van het vuur.
  2. Spoel de puddingvorm om met koud water (niet afdrogen). Schenk de pap erin en laat afkoelen tot kamertemp. Dek af en laat in de koelkast in 3 uur opstijven.
  3. Ris de bessen (houd wat takjes achter) en doe met het sap en de rest van de suiker in een pan. Breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur koken.
  4. Neem van het vuur en pureer met de staafmixer. Duw met een lepel het mengsel door een bolzeef. Vang de saus op in een kom en roer de overige bessen erdoor. Stort de pudding op een schaal en schenk de helft van de saus erover. Serveer de rest van de saus ernaast.

variatietip:

Kun je geen rode bessen vinden? Je kunt de saus ook maken met 250 g frambozen (diepvries). Na het koken hoef je het frambozenmengsel niet door een zeef te duwen, alleen pureren is voldoende.

bewaartip:

Je kunt de pudding 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar hem tot het serveren in de vorm. De saus zet je afgedekt in de koelkast en kun je op laag vuur opwarmen.

video

Gries­meel­pud­ding met bes­sen­saus ma­ken

kookles - 05:24 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 615 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 76 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 19 g
  • natrium 95 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Griesmeelpudding met bessensaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gries­meel­pud­ding met bes­sen­saus

1
  • 750 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje

Breng in een steelpan de melk en slagroom aan de kook. Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit.

2
  • 100 g griesmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 100 g suiker

Voeg het merg, griesmeel, de kaneel en suiker toe.

3

Breng opnieuw aan de kook en laat al roerend met een garde 3 min. zachtjes doorkoken tot een dikke pap. Neem de pan van het vuur.

4

Spoel de puddingvorm om met koud water (niet afdrogen). Schenk de pap erin en laat afkoelen tot kamertemp. Dek af en laat in de koelkast in 3 uur opstijven.

Tip: Je kunt ook 4 kleine pudding-vormen gebruiken.

5
  • 300 g rode bessen
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 75 g suiker

Ris de bessen (houd wat takjes achter) en doe met het sap en de rest van de suiker in een pan. Breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur koken.

6

Neem van het vuur en pureer met de staafmixer. Duw met een lepel het mengsel door een bolzeef. Vang de saus op in een kom en roer de overige bessen erdoor.

7

Stort de pudding op een schaal en schenk de helft van de saus erover. Serveer de rest van de saus ernaast. Bon appétit!

variatietip:

Kun je geen rode bessen vinden? Je kunt de saus ook maken met 250 g frambozen (diepvries). Na het koken hoef je het frambozenmengsel niet door een zeef te duwen, alleen pureren is voldoende.

bewaartip:

Je kunt de pudding 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar hem tot het serveren in de vorm. De saus zet je afgedekt in de koelkast en kun je op laag vuur opwarmen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.