De­lia Smith's ge­gla­zuur­de laag­jes­taart met le­mon curd

Luchtige cake, frisse lemon curd en romige mascarpone: welk laagje vind jij het lekkerst?

  • gebak
  • 10 personen
  • 465 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 25 min. oventijd
(52)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak Luchtige cake, frisse lemon curd en romige mascarpone: welk laagje vind jij het lekkerst? 10 personen
4 52

Ingrediënten

Keukenspullen
  • 2 bakvormen (Ø 18 cm x 4 cm hoog)
  • bakpapier
  • paletmes
  • 2 taartroosters

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de bakvormen licht in en bekleed de bodems met bakpapier.
  2. Zeef het bakmeel en de bakpoeder (hoog) boven een ruime beslagkom. Rasp de gele schil van 1 citroen en pers de vrucht uit. Voeg 175 g boter, 175 g rietsuiker, 3 eieren, het citroenrasp en 1 el citroensap toe en meng alles met een mixer in ca. 1 min. tot een gladde, romige massa. Verdeel het beslag over de bakvormen, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel en bak in ca. 25 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven, laat ca. 30 sec. rusten.
  3. Maak de taarten met het paletmes rondom los van de rand en stort op een taartrooster. Verwijder het bakpapier. Leg het andere taartrooster er nu op, zonder te drukken, en keer beide taarten om zodat de bovenkanten boven liggen.
  4. Rasp voor de lemon curd de gele schil van 1,5 citroenen en pers de vruchten uit. Meng het citroenrasp en 110 g rietsuiker in een kom. Klop het citroensap met 3 eieren los en schenk over de citroensuiker. Voeg 75 g boter in kleine blokjes toe en hang de kom boven een pan zacht kokend water. Let op dat de kom het water niet raakt (au bain-marie). Roer af en toe tot het mengsel dik is, dat duurt ca. 20 min. Zet apart en laat afkoelen.
  5. Snijd de afgekoelde taarten horizontaal in tweeën met een scherp kartelmes. Houd 2 el lemon curd apart voor de garnering. Bestrijk 1 taarthelft met lemon curd. Leg er een volgende helft op en bestrijk ook die met lemon curd. Doe hetzelfde met de derde taarthelft en leg daar de laatste halve taart op. Spatel de apart gehouden lemon curd door de mascarpone. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart en vervolgens voorzichtig de randen. Rasp de gele schil van een 1/2 citroen. Bestrooi vlak voor het serveren de bovenkant van de taart met rasp.

Tip:

Bron: De Kunst van het bakken, Delia Smith

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 465 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 41 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 220 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Delia Smith's geglazuurde laagjestaart met lemon curd

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

De­lia Smith's ge­gla­zuur­de laag­jes­taart met le­mon curd

1

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2

Vet de bakvormen licht in en bekleed de bodems met bakpapier.

3
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 citroen

Zeef het bakmeel en de bakpoeder (hoog) boven een ruime beslagkom. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.

4
  • 175 g smeerbare boter
  • 175 g fijne rietsuiker
  • 3 eieren

Voeg de smeerbare boter, rietsuiker, eieren, het citroenrasp en 1 el citroensap toe en meng alles met een mixer in ca. 1 min. tot een gladde, romige massa.

5

Verdeel het beslag over de bakvormen, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel en bak in ca. 25 min. in het midden van de oven.

Tip: De taarten zijn gaar als ze in het midden terugveren als je er met je pink zachtjes op drukt.

6

Haal uit de oven, laat ca. 30 sec. rusten. Maak de taarten met het paletmes rondom los van de rand en stort op het taartrooster. Verwijder het bakpapier.

7

Leg het andere taartrooster er nu op, zonder te drukken, en keer beide taarten om zodat de bovenkanten boven liggen.

Tip: Verwijder het bovenste rooster om te voorkomen dat de taarten aan het rooster plakken.

8
  • 1½ citroen

Rasp voor de lemon curd de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit.

9
  • 110 g fijne rietsuiker
  • 3 eieren

Meng het citroenrasp en de rietsuiker in een kom. Klop 1 el citroensap met de eieren los en schenk over de citroensuiker.

10
  • 75 g boter

Voeg de boter in kleine blokjes toe en hang de kom boven een pan zacht kokend water. Let op dat de kom het water niet raakt (au bain-marie).

11

Roer af en toe tot het mengsel dik is, dat duurt ca. 20 min. Zet apart en laat afkoelen.

12

Snijd de afgekoelde taarten horizontaal in tweeën met een scherp kartelmes.

13

Houd 2 el lemon curd apart voor de garnering. Bestrijk 1 taarthelft met lemon curd.

14

Leg er een volgende helft op en bestrijk ook die met lemon curd. Doe hetzelfde met de derde taarthelft en leg daar de laatste halve taart op.

15
  • 150 ml mascarpone

Spatel de apart gehouden lemon curd door de mascarpone.

16

Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart en vervolgens voorzichtig de randen.

17
  • ½ citroen

Rasp de gele schil van de citroen.

18

Bestrooi vlak voor het serveren de bovenkant van de taart met citroenrasp. Bon appétit!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.