Ni­gi­ri sus­hi

Zelfgemaakt het allerlekkerst: met zalm, garnalen en avocado.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 690 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 25 min. bereiden
    • 15 min. wachten
(100)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
japans hoofdgerecht Zelfgemaakt het allerlekkerst: met zalm, garnalen en avocado. 4 personen
2 100

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Spoel de rijst af in een zeef onder koud stromend water tot het water bijna niet meer wit kleurt. Laat de rijst 10 min. staan in een pan met dikke bodem. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook de rijst met deksel op de pan 2 min. op hoog, 5 min. op middelhoog en 12 min. op laag vuur. Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek, doe de deksel weer op de pan en laat 15 min. staan.
  2. Verwarm de azijn, het zout en de suiker en roer tot de suiker en zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal (geen metaal!). Sprenkel de dressing erover. Schep voorzichtig om en waaier koel met een waaier of een krant. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Vorm met natte handen ca. 40 blokjes van de rijst van 1.5 x 4 cm. Snijd het zalmhaasje in 10 dunne plakjes van 1.5 x 4 cm. Leg de zalm op de rijstblokjes. Verwijder de staartjes van de cocktailgarnalen, snijd ze in de lengte bijna doormidden en klap ze open. Leg ze op een kwart van de rijstblokjes. Knip 2 norivellen in repen van 2 cm breed en wikkel ze om 10 rijstblokjes. Plak de uiteinden vast met wat water. Verdeel er de Hollandse garnalen over.
  4. Knip het overgebleven norivel in repen van een ½ cm. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de schil en pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes op de maat van de blokjes rijst. Leg ze op de rijst, wikkel de nori eromheen en plak vast met wat water.
  5. Serveer de nigiri sushi direct, met de ingelegde gember, sojasaus en eventueel wat wasabi.

bereidingstip:

Zet een bakje water op het aanrecht klaar voor je handen, als je de rijstblokjes maakt. Zo blijft de rijst niet aan je handen plakken.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 690 kcal
  • eiwit 23 g
  • koolhydraten 114 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 1.940 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Nigiri sushi

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ni­gi­ri sus­hi

1
  • 500 g sushirijst

Spoel de rijst af in een zeef onder koud stromend water tot het water bijna niet meer wit kleurt.

2
  • 600 ml kraanwater

Laat de rijst 10 min. staan in een pan met dikke bodem. Voeg het water toe en breng aan de kook.

3

Kook de rijst met deksel op de pan 2 min. op hoog, 5 min. op middelhoog en 12 min. op laag vuur.

4

Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek, doe de deksel weer op de pan en laat 15 min. staan.

5
  • 6 el rijstazijn
  • 2 tl zeezout
  • 4 tl suiker

Verwarm de azijn, het zout en de suiker en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen.

6

Schep de rijst in een lage schaal (geen metaal!). Sprenkel de dressing erover.

7

Schep voorzichtig om en waaier koel met een waaier of een krant. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

8

Vorm met natte handen ca. 40 blokjes van de rijst van 1.5 x 4 cm.

Tip: Zet een bakje water op het aanrecht klaar voor je handen, als je de rijstblokjes maakt.

9
  • 100 g zalmhaasjes

Snijd het zalmhaasje in 10 dunne plakjes van 1.5 x 4 cm. Leg de zalm op de rijstblokjes.

10
  • 10 cocktailgarnalen

Verwijder de staartjes van de cocktailgarnalen, snijd ze in de lengte bijna doormidden en klap ze open. Leg ze op een kwart van de rijstblokjes.

11
  • 2 norivellen
  • 90 g Hollandse garnalen

Knip de norivellen in repen van 2 cm breed en wikkel ze om 10 rijstblokjes. Plak de uiteinden vast met wat water. Verdeel er de Hollandse garnalen over.

12
  • 1 norivel

Knip het norivel in repen van ½ cm.

13
  • 1 avocado

Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de schil en pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes op de maat van de blokjes rijst.

14

Leg de plakjes avocado op de rijst, wikkel de nori eromheen en plak vast met wat water.

15
  • 4 el sushi gember
  • 75 ml Japanse sojasaus

Serveer de nigiri sushi direct, met de ingelegde gember, sojasaus en eventueel wat wasabi. Bon appétit!

bereidingstip:

Zet een bakje water op het aanrecht klaar voor je handen, als je de rijstblokjes maakt. Zo blijft de rijst niet aan je handen plakken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.