Noord-Afri­kaan­se ge­hakt­bal­le­tjes met yog­hurt­dip

Gehaktballetjes doen het altijd goed! Deze helemaal, met het kruiden- en specerijenmengsel en de frisse yoghurtdip.

(222)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
marokkaans hoofdgerecht Gehaktballetjes doen het altijd goed! Deze helemaal, met het kruiden- en specerijenmengsel en de frisse yoghurtdip. 4 personen
3 222

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak fijn. Pel de sjalotten, halveer 4 sjalotten in de lengte en houd apart. Snipper de rest fijn. Snijd de peterselie zeer fijn. Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, het zout en ei in een kom. Kneed door elkaar en vorm er met vochtige handen balletjes ter grootte van een golfbal van.
  2. Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes in 2 porties rondom aan in 5 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree 3 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Roer regelmatig. Voeg de bouillon toe. Leg de balletjes terug in de pan, doe de deksel er schuin op en laat de balletjes op laag vuur in 20 min. gaar stoven. Keer regelmatig.
  3. Houd een paar takjes munt en dille achter voor garnering. Snijd de rest van de blaadjes munt en dille fijn. Roer de gesneden kruiden door de yoghurt en bestrooi met de cayennepeper. Verwijder het laurierblad en schep de balletjes en gehalveerde sjalotten op een schaal. Bestrooi met de achtergehouden munt en dille. Serveer met de yoghurtdip.

bereidingstip:

Je kunt de balletjes 1 dag van tevoren bereiden. Laat helemaal afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm ze op laag vuur of serveer ze op kamertemperatuur.

video

No­ten, za­den en pit­ten roos­te­ren

Instructievideo - 01:19 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 655 kcal
  • eiwit 40 g
  • koolhydraten 9 g
  • vet 51 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 845 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Noord-Afri­kaan­se ge­hakt­bal­le­tjes met yog­hurt­dip

1
1
  • 80 g pijnboompitten

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak fijn.

2
2
  • 6 sjalotten

Pel de sjalotten, halveer 4 sjalotten in de lengte en houd apart. Snipper de rest fijn.

3
3
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 20 g platte peterselie
  • 600 g half-om-halfgehakt

Snijd de peterselie zeer fijn. Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, het zout en ei in een kom.

4
4

Kneed door elkaar en vorm er met vochtige handen balletjes ter grootte van een golfbal van.

5
5
  • 60 ml koolzaadolie

Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes in 2 porties rondom aan in 5 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal.

6
6
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 laurierblaadje

Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree 3 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Roer regelmatig.

7
7
  • 300 ml kippenbouillon

Voeg de bouillon toe. Leg de balletjes terug in de pan, doe de deksel er schuin op en laat de balletjes op laag vuur in 20 min. gaar stoven. Keer regelmatig.

8
8
  • 15 g verse dille
  • 15 g verse munt

Houd een paar takjes munt en dille achter voor garnering. Snijd de rest van de blaadjes munt en dille fijn.

9
9
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 120 g Griekse stijl yoghurt

Roer de gesneden kruiden door de yoghurt en bestrooi met de cayennepeper.

10
10

Verwijder het laurierblad en schep de balletjes en gehalveerde sjalotten op een schaal.

11
11

Bestrooi met de achtergehouden munt en dille. Serveer met de yoghurtdip.

bereidingstip:

Je kunt de balletjes 1 dag van tevoren bereiden. Laat helemaal afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm ze op laag vuur of serveer ze op kamertemperatuur.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.