Hum­mus met ge­pof­te knof­look

Om een broodje in te dippen: 3x hummus. Een basisrecept, een variant met peper en een met limoen.

(44)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
midden-oosters borrelhapje Om een broodje in te dippen: 3x hummus. Een basisrecept, een variant met peper en een met limoen. 4 personen
3 44

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Lekker erbij
Keukenspullen
  • ovenschaal (10 x 15 cm)
  • keukenmachine

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal 1 teen knoflook uit de bol en houd apart. Snijd het bovenste kapje van de bol en zet hem in de ingevette ovenschaal. Besprenkel met olie en pof de knoflook ca. 45 min. in de oven. Controleer na 30 min. op gaarheid. De knoflook is gaar als de teentjes zacht zijn.
  2. Spoel de kikkererwten af met koud water en laat uitlekken. Schep in de keukenmachine en maal fijn met olie en de komijn. Wip met een mes de gepofte tenen knoflook uit de bol. Laat de machine draaien en voeg de gepofte knoflook, 1/4 van de rauwe knoflook en het zout toe.
  3. Maak de sesampasta: maal in de keukenmachine de cashewnoten met het sesamzaad, de olijfolie en sesamolie. Pers de citroen uit. Voeg de sesampasta met het citroensap toe aan de kikkererwtenpuree (hummus). Breng op smaak met peper en zout.

variatietip:

Rasp de groene schil van 1 schoongeboende limoen. Snijd de blaadjes van 8 g koriander fijn. Schep de hummus in een kommetje en meng de koriander en het limoenrasp erdoor. Besprenkel met 2 el olijfolie.

variatietip:

Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van 1 rode peper. Snijd de rode peper in ringetjes. Laat de machine met de hummus draaien en voeg de rode peper toe. Schep in een kommetje, bestrooi met 1 tl cayennepeper en besprenkel met 2 el olijfolie.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 360 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 15 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 290 mg
  • vezels 5 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Hummus met gepofte knoflook

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Hum­mus met ge­pof­te knof­look

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 1 bol knoflook

Vet de ovenschaal in. Haal 1 teen knoflook uit de bol en houd apart. Snijd het bovenste kapje van de bol en zet hem in de ovenschaal.

3
3
  • 1 el olijfolie

Besprenkel met de olie en pof de knoflook ca. 45 min. in de oven. Controleer na 30 min. op gaarheid. De knoflook is gaar als de teentjes zacht zijn.

4
4
  • 400 g kikkererwten
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)

Spoel de kikkererwten af met koud water en laat uitlekken. Schep in de keukenmachine en maal fijn met olie en de komijn.

5
5
  • 1 tl zout

Wip met een mes de gepofte tenen knoflook uit de bol. Laat de machine draaien en voeg de gepofte knoflook, 1/4 van de rauwe knoflook en het zout toe.

6
6
  • 40 g ongezouten cashewnoten
  • 20 g sesamzaad
  • 2 tl olijfolie
  • 2 tl sesamolie

Maak de sesampasta: maal in de keukenmachine de cashewnoten met het sesamzaad, de olijfolie en sesamolie.

Tip: In plaats van zelf sesampasta te maken kun je het ook kanten- klaar kopen (tahin, potje 290 g).

7
7
  • 1 citroen

Pers de citroen uit. Voeg de sesampasta met het citroensap toe aan de kikkererwtenpuree (hummus). Breng op smaak met peper en zout.

variatietip:

Rasp de groene schil van 1 schoongeboende limoen. Snijd de blaadjes van 8 g koriander fijn. Schep de hummus in een kommetje en meng de koriander en het limoenrasp erdoor. Besprenkel met 2 el olijfolie.

variatietip:

Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van 1 rode peper. Snijd de rode peper in ringetjes. Laat de machine met de hummus draaien en voeg de rode peper toe. Schep in een kommetje, bestrooi met 1 tl cayennepeper en besprenkel met 2 el olijfolie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.