Ta­ji­ne met ge­kruid rund­vlees

Een echte smaakexplosie, deze tajine van gekruid rundvlees, luchtige couscous, frisse wortel, munt en yoghurt

(148)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
midden-oosters hoofdgerecht Een echte smaakexplosie, deze tajine van gekruid rundvlees, luchtige couscous, frisse wortel, munt en yoghurt 6 personen
3 148

Ingrediënten

6 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Pel de uien en hak ze met de olijven en de abrikozen door elkaar. Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en doe ze met het uienmengsel, de garam masala, de komijn, de chilivlokken en een scheut olijfolie in een braadpan op matig vuur. Bak het mengsel 15 min. of tot alles zacht is, roer regelmatig. Voeg als het nodig is een paar scheutjes water toe.
  2. Snijd de aardappelen (met schil) en tomaten in grove stukjes en doe ze met de kikkererwten, met vocht en al, in de pan. Snijd het vlees in blokjes van 2.5 cm en doe ze samen met het verkruimelde bouillonblokje en 250 ml kokend water in de pan. (Als je een restje jus van het gebraden runderborststuk - zie elders op ah.nl/allerhande - over hebt, mag dat er nu ook bij. Dat geeft het gerecht nog meer diepgang.) Breng aan de kook en laat 20 tot 25 min. met de deksel op de pan koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Verdun de saus als het nodig is met een paar scheutjes water.
  3. Doe intussen de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels net onder staan, leg een bord op de kom en laat het zo 12 min. staan. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel, schil hem en snijd de partjes tussen de vliesjes los.
  4. Schil en rasp de wortelen grof, pluk er de muntblaadjes over en hussel alles op de plank door elkaar. Knijp de vliesjes van de sinaasappel ook goed uit. Doe er een scheut extra vierge olijfolie en een snufje peper en zout bij en hussel de boel nog eens door elkaar.
  5. Schep de couscous om tot die luchtig is, breng hem met peper en zout op smaak en schep hem op een grote schaal. Breng de tajine op smaak (ik doe er soms een scheutje balsamicoazijn bij), schep hem op de couscous, sprenkel er de yoghurt over en strooi de wortel, munt en sinaasappelsalade op een hoopje in het midden.

bereidingstip:

In dit gerecht kun je eigenlijk alle soorten restjes van bereid rundvlees gebruiken, zoals draadjesvlees.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 545 kcal
  • eiwit 36 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 660 mg
  • vezels 11 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Tajine met gekruid rundvlees

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ta­ji­ne met ge­kruid rund­vlees

1
1
  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 50 g gemengde olijven
  • 2 rode uien

Pel de uien en hak ze met de olijven en de abrikozen door elkaar.

2
2
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 olijfolie
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 el garam masala
  • 2 tenen knoflook

Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en doe ze met het uienmengsel, de garam masala, de komijn, de chilivlokken en een scheut olijfolie in een braadpan op matig vuur.

3
3

Bak het mengsel 15 min. of tot alles zacht is, roer regelmatig. Voeg als het nodig is een paar scheutjes water toe.

4
4
  • 2 tomaten
  • 400 g kikkererwten
  • 2 aardappelen

Snijd de aardappelen (met schil) en tomaten in grove stukjes en doe ze met de kikkererwten, met vocht en al, in de pan.

5
5
  • 1 rundvleesbouillontablet
  • 400 g runderborststukken

Snijd het vlees in blokjes van 2.5 cm en doe ze samen met het verkruimelde bouillonblokje en 250 ml kokend water in de pan.

Tip: Als je een restje jus van het recept gebraden runderborststuk over hebt, mag dat er nu ook bij. Dat geeft het gerecht nog meer diepgang.

6
6

Breng aan de kook en laat 20 tot 25 min. met de deksel op de pan koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Verdun de saus als het nodig is met een paar scheutjes water.

7
7
  • 250 g couscous

Doe intussen de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels net onder staan, leg een bord op de kom en laat het zo 12 min. staan.

8
8
  • 1 sinaasappel

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel, schil hem en snijd de partjes tussen de vliesjes los.

9
9
  • 2 wortels
  • 7½ g verse munt

Schil en rasp de wortelen grof, pluk er de muntblaadjes over en hussel alles op de plank door elkaar. Knijp de vliesjes van de sinaasappel ook goed uit.

10
10
  • 1 extra vierge olijfolie

Doe er een scheut extra vierge olijfolie en een snufje peper en zout bij en hussel de boel nog eens door elkaar.

11
11

Schep de couscous om tot die luchtig is, breng hem met peper en zout op smaak en schep hem op een grote schaal.

12
12
  • 6 el magere yoghurt
  • 1 balsamicoazijn

Breng de tajine op smaak (ik doe er soms een scheutje balsamicoazijn bij), schep hem op de couscous, sprenkel er de yoghurt over en strooi de wortel, munt en sinaasappelsalade op een hoopje in het midden.

bereidingstip:

In dit gerecht kun je eigenlijk alle soorten restjes van bereid rundvlees gebruiken, zoals draadjesvlees.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.